Ε. Συμεωνίδου - Καστανίδου, Γενετική τεχνολογία και ποινικό δίκαιο* (με αναφορά στο Σχέδιο Νόμου για την «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή»)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10/2002, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ - ΚΑΣΤΑΝΙΔΟΥ, Καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ Η ανάπτυξη της γενετικής τεχνολογίας, εκτός από την υποβοήθηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, έχει εγείρει και μια σειρά από θέματα στο χώρο του ποινικού δικαίου. Το Σχέδιο Νόμου για την «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή», αποσκοπώντας στην επίλυση προβλημάτων του αστικού δικαίου, προτείνει αρκετές καινοτομίες που μπορούν να δώσουν λύσεις και στα πλαίσια του ποινικού δικαίου σε θέματα όπως η λήψη του γενετικού υλικού ως προσβολή της σωματικής ακεραιότητας της γυναίκας, το κατά πόσο είναι παράνομη η καταστροφή ή η αφαίρεση του γενετικού υλικού, πώς θα αντιμετωπισθούν οι τυχόν προσβολές της καθαρότητας των δεσμών αίματος ως αγαθού ποινικής προστασίας, καθώς και η νόθευση της οικογενειακής τάξης, το θέμα της παρένθετης μητρότητας και της δυνατότητας διάθεσης του κυοφορούμενου, η προσβολή του συμφέροντος του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί και η αντίθεση στα χρηστά ήθη και τέλος οι προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. The development of genetic technology, apart from the fact that it helped a lot the reproductive procedure, created a number of problems in the field of criminal law. Ο όρος «γενετική τεχνολογία» χρησιμοποιείται εδώ για να καλύψει όλες τις ιατρικές τεχνικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ανθρώπινου κυττάρου από το οποίο μπορεί να...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.