Βουλή των Λόρδων, Υπόθεση R. v. Khan, απόφαση της 6-7.3.1996 και 2.7.1996* [Αποδεικτική αξιοποίηση υποκλαπείσας μαγνητοφωνημένης ομολογίας] (επιμ. Δ. Γιαννουλόπουλος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2001, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Διατάξεις: άρθρα 78 Police and Criminal Evidence Act 1984, 6 και 8 ΕΣΔΑ Αγγλικό δίκαιο αποδείξεως, Διακριτική ευχέρεια αποκλεισμού αποδεικτικών μέσων, Αξιοποίηση μαγνητοταινίας, Εγκατάσταση μηχανισμού ακουστικής παρακολούθησης, Σεβασμός του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, Νομοθετικό πλαίσιο παρακολουθήσεων, Παρέμβαση προβλεπόμενη από το νόμο, Δίκαιη δίκη Το δικαστήριο αξιοποίησε το αποδεικτικό μέσο της μαγνητοταινίας, η οποία είχε αποκτηθεί μετά από εγκατάσταση μηχανισμού ακουστικής παρακολούθησης στην οικία φίλου του κατηγορουμένου. Η Βουλή των Λόρδων έκρινε ότι η απόκτηση αποδεικτικού μέσου διά παραβιάσεως δικαιώματος της ΕΣΔΑ είναι σχετική της διακριτικής ευχέρειας του δικαστή να αποκλείει παρανόμως αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα. Αποφάσισε, όμως, ότι σωστά αξιοποιήθηκε το αποδεικτικό μέσο της μαγνητοταινίας στην παρούσα υπόθεση. Εν συνεχεία, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε την παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, δεν δέχθηκε, όμως, παραβίαση και του άρθρου 6, με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για το ελληνικό δίκαιο σκεπτικό ότι η αξιοποίηση αποδεικτικού μέσου αποκτηθέντος διά παραβιάσεως δικαιώματος της ΕΣΔΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης, ακόμη και αν το εν λόγω αποδεικτικό μέσο αποτελεί το μόνο στο οποίο θεμελιώνεται η ενοχή του κατηγορουμένου. Ι. Εισαγωγή Σπάνια θα συναντήσει κάποιος στην ελληνική νομική αρθρογραφία σχολιασμό απόφασης αγγλικού δικαστηρίου, με απώτερη συνέπεια τη δημιουργία γενικής πεποίθησης ότι πρόκειται για ένα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.