Εισηγητική έκθεση στο σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις»

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 2/2000, Φεβρουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Επιμέλεια: Νίκος Κουλούρης, υπ. Διδ. Εγκληματολογίας Με το Ν 1481/1984 η Ελληνική Αστυνομία, που προέκυψε από τη συγχώνευση των πρώην Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, οργανώθηκε με τη μορφή της απευθείας υπαγωγής των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο, κατά το πρότυπο των πολιτικών Υπουργείων, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να ασκεί αμεσότερο έλεγχο στο έργο της. Για το σκοπό αυτόν στο νέο Σώμα δεν συστάθηκε Αρχηγείο, αλλά ο ρόλος αυτού ανατέθηκε στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και ο Αρχηγός και οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούν επιτελείς του Υπουργού. Το οργανωτικό αυτό σχήμα υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διευκόλυνσης της ομαλής μετάβασης από τα δύο πρώην Σώματα στον ενιαίο αστυνομικό φορέα και εμπέδωσης της νέας αντίληψης για το δημοκρατικό προσανατολισμό και τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας, στοιχεία που συνέχισαν να αμφισβητούνται και μετά την επάνοδο της χώρας στη δημοκρατική νομιμότητα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι λόγοι αυτοί δεν υφίστανται πλέον σήμερα, καθόσον έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού μας η αντίληψη ότι η Αστυνομία είναι αφοσιωμένη στην αποστολή της, όπως αυτή διαγράφεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, στα πλαίσια μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας και ότι για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς της επιβάλλεται μία μεγαλύτερη αυτονομία στη λειτουργία της. Πέραν αυτών,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.