Γ. Συλίκου, Η απολογία του κατηγορουμένου στην ανάκριση και προανάκριση (Δομή και λειτουργία της διαδικαστικής πράξης, Πίνακες, Υπόδειγμα Δικογράφου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/1998, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γεωργίου Ι. Συλίκου Λειτουργική μορφολογία της διαδικαστικής πράξης της απολογίας Στην ανάκριση ή στην προανάκριση ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα για: 1. Απολογία. 2. Άρνηση απολογίας (δικαίωμα σιωπής). Νομική βάση του δικαιώματος άρνησης απολογίας (: «δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει» στην κατηγορία) είναι το άρθρο 273 παρ. 2, εδ. β' ΚΠΔ. Η απολογία του κατηγορουμένου μπορεί να είναι: 1. Προφορική. 2. Γραπτή. Η γραπτή απολογία είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου. Νομική βάση του δικαιώματος για γραπτή απολογία αποτελεί το άρθρο 273 παρ. 2, εδ. γ' ΚΠΔ. Η απολογία γίνεται εγγράφως με το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορουμένου. Σε ποια στάδια της προδικασίας ο κατηγορούμενος δικαιούται να δώσει γραπτή την απολογία του: 1. Στην ανάκριση. 2. Στην προανάκριση. Ειδικά στην προανάκριση που ενεργείται από οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο μετά από γραπτή παραγγελία του Εισαγγελέα (άρθρο 243 παρ. 1 ΚΠΔ), ο κατηγορούμενος μπορεί να υποβάλει εγγράφως την απολογία του εκπροσωπούμενος από συνήγορο, που διορίζεται κατά το άρθρο 96 παρ. 2, εκτός αν θεωρείται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνισή του κατά την κρίση εκείνου που ενεργεί την προανάκριση (άρθρο 104 παρ. 2, εδ. α' ΚΠΔ). Ο συνήγορος εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο μόνον ως προς την υποβολή του απολογητικού υπομνήματος. Συνεπώς το απολογητικό υπόμνημα το υπογράφει ο κατηγορούμενος και ο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.