ΣυμβΑΠ 1221/2014 [Ανεύθυνο και ακαταδίωκτο μελών ΝΣΚ - Συνήγορος του Πολίτη - Τέλεση εκ δόλου αξιόποινων πράξεων από μέλη ΝΣΚ - Αντισυνταγματικότητα] (παρατ. Γ. Μπουρμάς)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2016, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το ακαταδίωκτο των μελών του ΝΣΚ έχει την έννοια ότι ισχύει κατά την εκφορά γνώμης ή διενέργεια πράξεως στο πλαίσιο της ασκήσεως των καθηκόντων τους, όταν, βέβαια, η γνώμη ή η πράξη αυτών είναι σύμφωνες με την πραγματική κρίση και αληθή πεποίθησή τους, έστω και αν αυτές είναι εσφαλμένες, και όχι όταν αυτές είναι προϊόν δόλιας προαιρέσεως, αφού η εν λόγω διάταξη δεν είναι δυνατό να ερμηνευθεί ως θεσπίζουσα ατιμωρησία δόλιων πράξεων και παραλείψεων της συγκεκριμένης κατηγορίας λειτουργών του Δημοσίου και μάλιστα επί εγκλημάτων σχετικών με την υπηρεσία του ΠΚ. Και τούτο διότι, αν γίνει δεκτή μια τέτοια ερμηνεία, που καθιερώνει το ποινικώς ανεύθυνο των μελών του ΝΣΚ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καταστρατηγείται η διάταξη του άρθρου 4 του Συντ., καθόσον με το ακαταδίωκτο των μελών του ΝΣΚ και επί δολίων πράξεων ή παραλείψεών τους επέρχεται αδικαιολόγητη ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ αυτών και μη εφαρμογή των ελληνικών ποινικών νόμων υπέρ της συγκεκριμένης κατηγορίας, έναντι άλλων κατηγοριών υπαλλήλων.Πρόεδρος: Δ. Παπαντωνοπούλου, Αντιπρόεδρος Μέλη: Β. Κυτέα, Α. Αλειφεροπούλου (Εισηγήτρια) Εισαγγελέας: Γ. Μποροδήμος, Αντεισαγγελέας Διατάξεις: άρθρα 1 [παρ. 2] Ν 3094/2003, 37 [παρ. 5] Ν 3086/2002, 56 Ν 4170/2013, 2 [παρ. 1] ΠΚ, 484 [παρ. 1 στοιχ. β΄, στ΄] ΚΠΔ, 4 Συντ. Ανεύθυνο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.