ΣυμβΠλημΑμφισ 3/2016 [Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης - Περιοριστικοί όροι - Κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση - Απόπειρα ανθρωποκτονίας]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2016, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη η κρινόμενη προσφυγή του κατηγορουμένου κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του προσφεύγοντος για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποδιδόμενης στον προσφεύγοντα πράξης, που έγκεινται στο ότι ο προσφεύγων επιχείρησε να τελέσει πράξη που ενέχει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχοντας ως προς τούτο επουσιώδη αφορμή και έχοντας και τη συνδρομή του συγκατηγορουμένου αδελφού του, στο ότι για την τέλεση της πράξης αυτής προέβη σε χρήση πυροβόλου (κυνηγετικού) όπλου, στο ότι σκόπευσε κι έπληξε τον παθόντα δι’ ευθείας βολής, εξαιτίας της οποίας υπήρξε μεγάλη διασπορά σκαγιών στο σώμα του παθόντος, στο ότι ενέμεινε στις απειλές του ότι θα σκοτώσει αμφότερους τους παθόντες, καθώς και στο ότι μετά την πράξη του παρέμεινε κρυπτόμενος για να αποφύγει τις άμεσες συνέπειες αυτής, κρίνεται ότι αν ο προσφεύγων αφεθεί ελεύθερος, έστω και με την επιβολή περιοριστικών όρων, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει κι άλλες ομοειδείς αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ίδιου του παθόντος και του αδελφού του, ενόψει των μεταξύ τους τεταμένων σχέσεων, αλλά και σε βάρος τρίτων προσώπων, και δη σε βάρος προσώπων που ασχολούνται με τη θήρα στην ευρύτερη περιοχή, λαμβανομένου υπόψη ότι και στο παρελθόν έχει εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά και έχει προβεί σε διαπληκτισμούς μαζί με τον αδελφό του και με έτερους κυνηγούς της περιοχής. Περαιτέρω, δεν συντρέχει εν προκειμένω δυνατότητα επιβολής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, αφού πρόκειται για υπόδικο που διώκεται για το κακούργημα του άρθρου 299 παρ. 1 ΠΚ, για το οποίο και δεν τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 282 ΚΠΔ.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.