ΤρΕφΠλημΘεσ 731/2016 [Έκδοση αποφάσεως παρά την απουσία του εκκαλούντος - Μη απόδοση ΦΠΑ - Πράξη ανέγκλητη - Νόμος επιεικέστερος] (βλ. άρθρο Λ. Μαργαρίτη, σελ. 395)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5/2016, Μάιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το άρθρο 501 παρ. 3 ΚΠΔ, ανεξαρτήτως της ρυθμίσεως των περιπτώσεων που το δευτεροβάθμιο δικαστήριο παρά την απουσία του εκκαλούντος δεν απορρίπτει την έφεση ως ανυποστήρικτη, αλλά εφαρμόζει τα εδ. β΄ και γ΄ του άρθρου 370 ΚΠΔ, μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και στις περιπτώσεις όπου χωρίς να χρειάζεται έρευνα της ουσίας της υποθέσεως μπορεί να περατωθεί οριστικά η ποινική δίκη. Αυτό μπορεί να συμβεί και όταν με τον νεότερο επιεικέστερο νόμο η πράξη καθίσταται ανέγκλητη, οπότε ο κατηγορούμενος κηρύσσεται άνευ ετέρου αθώος, όχι όμως και όταν με τον νεότερο νόμο η μεταχείριση του δράστη είναι επιεικέστερη, διότι εδώ απαιτείται, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, συζήτηση της ουσίας της υποθέσεως. Εν προκειμένω, κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ, δεδομένου ότι η πράξη του είναι πλέον μη αξιόποινη. Συγκεκριμένα, αν το προς απόδοση ποσό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε δεν υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ, τότε η πράξη δεν είναι αξιόποινη και, επομένως, ενόψει του άρθρου 2 παρ. 1 ΠΚ, οι οικείες διατάξεις εφαρμόζονται και στις πράξεις που τελέστηκαν πριν από την 17.10.2015, όταν άρχισε η ισχύς του Ν 4337/2015 διά του οποίου προστέθηκαν τα άρθρα 66-71 στον Ν 4174/2013 (Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.