ΣυμβΠλημΛαρ 58/2016 [Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από υπότροπο - Κριτήρια διάγνωσης εξάρτησης - Τοξικομανείς - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη] (παρατ. Φ. Ανδρέου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2016, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για διακίνηση απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών υπό τη μορφή της κατοχής, κατά μόνας και από κοινού, που τέλεσε ως υπότροπος και για παράνομη κατοχή όπλων. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο κρίνει ότι το πόρισμα του πραγματογνώμονα, το οποίο, εξάλλου, με δισταγμό και όχι πειστικά καταλήγει σε πιθανολόγηση της ψυχικής εξάρτησης του κατηγορουμένου από την κάνναβη και την ηρωίνη, χωρίς να προσδιορίζει τον βαθμό αυτής, στηρίχθηκε σε εσφαλμένες παραδοχές και ως εκ τούτου προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις στο παρόν δικονομικό στάδιο περί του ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε την πράξη που του αποδίδεται ουχί ως τοξικομανής. Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι κάνει από πολλών ετών χρήση κάνναβης, την οποία, ωστόσο, ουδέποτε επιχείρησε να διακόψει, χωρίς να βιώνει τη χρήση αυτής ως τυραννική συνήθεια, αλλά ως συνειδητή επιλογή, που ουδόλως τον απέκλειε από κοινωνικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ δεν καταγράφηκαν διαπιστωμένα από τον εξεταστή σωματικά στερητικά συμπτώματα, αλλά ούτε και στερητικά συμπτώματα ψυχολογικής υφής. Το ότι ο κατηγορούμενος είναι χρήστης κάνναβης, γεγονός που καταμαρτυράται και από τους γενικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, δεν οδηγεί δίχως άλλο στην παραδοχή της τοξικοεξάρτησής του. Την κρίση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι δεν προκύπτει η χορήγηση ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής στον προσωρινά κρατούμενο εντός του καταστήματος κράτησης, δεν έχει νοσηλευθεί αυτός στο παρελθόν ούτε έχει λάβει αγωγή για παθήσεις σχετιζόμενες με τη χρήση ουσιών, είναι ικανός προς εργασία και υγιής, χωρίς να έχει αναπτύξει έως σήμερα κάποια ψυχοπαθολογία από τη χρήση κάνναβης, ενώ ουδόλως προέκυψε η χρήση και δη συστηματική ηρωίνης με ρινική εισρόφηση.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.