ΑΠ 1021/2015 [Ανάγνωση πρακτικών πρωτοβάθμιας δίκης - Μαρτυρικές καταθέσεις προδικασίας - Κακή σύνθεση δικαστηρίου - Απόλυτη ακυρότητα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2016, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται, κατά πλειοψηφία, ως αβάσιμος ο δεύτερος λόγος της κρινομένης αιτήσεως αναιρέσεως, με τον οποίο πλήττεται η προσβαλλόμενη απόφαση λόγω απόλυτης ακυρότητας, διότι το δικαστήριο της ουσίας παρά την εναντίωση των συνηγόρων του αναιρεσείοντος ανέγνωσε τις οικείες ένορκες προανακριτικές καταθέσεις. Συγκεκριμένα, από τα πρακτικά της προσβαλλόμενης απόφασης προκύπτει ότι στην ίδια δευτεροβάθμια δίκη είχαν προηγουμένως αναγνωσθεί η πρωτόδικη απόφαση καθώς και τα πρακτικά της, από τα οποία αποδεικνύεται ότι στον κατάλογο των αναγνωσθέντων εγγράφων περιλαμβάνονται και οι ανωτέρω ένορκες προανακριτικές καταθέσεις (είχαν δε αυτές αναγνωσθεί πρωτοδίκως χωρίς εναντίωση του κατηγορουμένου). Η ανάγνωση αυτή των πρακτικών της πρωτοβάθμιας δίκης έχει την έννοια και της ανάγνωσης του περιεχομένου των εις αυτά αναφερομένων εγγράφων και, επομένως, εφόσον δεν προκύπτει εναντίωση του κατηγορουμένου ή του συνηγόρου του στην ανάγνωση των αναφερομένων στα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης εγγράφων και μάλιστα των εν λόγω ενόρκων προανακριτικών καταθέσεων, παρέπεται ότι η διατυπωθείσα εναντίωση των συνηγόρων του κατηγορουμένου για την εν συνεχεία, εκ νέου, ανάγνωση των ίδιων ενόρκων προανακριτικών καταθέσεων στερείται έννομης επιρροής. Περαιτέρω, απορρίπτεται ως αβάσιμος ο εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Α΄ ΚΠΔ πρώτος λόγος της κρινομένης αιτήσεως αναιρέσεως περί κακής σύνθεσης του δικάσαντος δικαστηρίου. Εν προκειμένω, εφόσον ο Πρόεδρος του δικάσαντος Ποινικού Εφετείου ορίσθηκε με κλήρωση, δεδομένου ότι στο Εφετείο Αθηνών προβλέπεται οργανικός αριθμός μεγαλύτερος των δεκαπέντε δικαστών, δεν ήταν απαραίτητο να αναγραφεί στην απόφαση ότι ο συγκεκριμένος Εφέτης ορίσθηκε επειδή δεν υπήρχαν πρόεδροι εφετών και αρχαιότεροι αυτού εφέτες, είτε επειδή οι υπάρχοντες απουσίαζαν ή κωλύονταν.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.