ΑΠ 1226/2015 [Ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση - Βρασμός ψυχικής ορμής - Μειωμένος καταλογισμός - Άμυνα - Κλοπή - Αιτιολογία - Αποδεικτικά μέσα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κλοπή. Ειδικότερα, αιτιολογείται η κρίση του δικαστηρίου ότι ο αναιρεσείων αποφάσισε να σκοτώσει το θύμα ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τόσο κατά το στάδιο της αποφάσεώς του, όσο και της εκτελέσεως αυτής. Συγκεκριμένα, αυτός επιτέθηκε εναντίον του θύματος, ενώ αυτό βρισκόταν τελείως γυμνό στον αριστερό καναπέ του σαλονιού, με μαχαίρι που πήρε από την ξύλινη βάση μαχαιριών της κουζίνας και κατάφερε σε χρονικό διάστημα λίγων λεπτών 21 αλλεπάλληλα χτυπήματα, πυκνά και στοχευμένα σε καίρια σημεία του σώματός του. Ακολούθως πήγε στο μπάνιο, όπου σκουπίσθηκε με πετσέτα που πέταξε στο υπνοδωμάτιο, έπλυνε το μαχαίρι και το τοποθέτησε σε συρτάρι της κουζίνας, ερεύνησε τους χώρους του διαμερίσματος, πέταξε στο δάπεδο το περιεχόμενο των συρταριών για να σκηνοθετήσει δήθεν ληστεία με ανθρωποκτονία από άλλους δράστες και να αποπροσανατολίσει την αστυνομική έρευνα που θα ακολουθούσε, ενώ αφαίρεσε δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένα κινητό τηλέφωνο, 100 ευρώ από το πορτοφόλι του θύματος, καθώς και τα κλειδιά του διαμερίσματος και του αυτοκινήτου του. Με επαρκή δε αιτιολογία απορρίφθηκαν οι αυτοτελείς ισχυρισμοί του αναιρεσείοντος περί τέλεσης της πράξης σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής, ελλείψεως ή μειώσεως της ικανότητάς του για καταλογισμό συνεπεία χρήσης ναρκωτικών ουσιών και κατάστασης άμυνας. Περαιτέρω, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο συνεκτίμησε όλα τα αποδεικτικά μέσα και ειδικότερα την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, που στοιχειοθετεί ιδιαίτερο αποδεικτικό μέσο, και η οποία μνημονεύεται στο αιτιολογικό της προσβαλλόμενης απόφασης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.