ΓνωμΕισΑΠ 1/2017 [Υποχρέωση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανακοίνωση αξιόποινης πράξης - Μηνυτήρια αναφορά - Κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών - Αξιόποινη χειραγώγηση της αγοράς]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2017, Μάρτιος - Απρίλιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η προβλεπόμενη στο άρθρο 32 παρ. 2 Ν 4443/2016 υποβολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μηνυτήριας αναφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της υποχρέωσης και όχι του δικαιώματος. Το ρήμα «υποβάλλει» νοείται ως «οφείλει/υποχρεούται να υποβάλει» και όχι ως «δύναται/δικαιούται», διότι μόνο με αυτή την ερμηνεία καθίσταται συμβατή η επίμαχη διάταξη με τη γενική διάταξη του άρθρου 37 παρ. 1, 2 ΚΠΔ, στο πεδίο εφαρμογής της οποίας αναμφίβολα εμπίπτει. Η σχετική μηνυτήρια αναφορά πρέπει να περιέχει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν στην αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις, ώστε να καταστεί ευχερέστερη η δικονομική της αξιοποίηση από τον Εισαγγελέα. Αναφορικά με τα αδικήματα της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της αξιόποινης χειραγώγησης της αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να προσδιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, την απαιτούμενη υπέρβαση των προβλεπόμενων στο νόμο ποσών της μέσης ημερήσιας αξίας των παράνομων συναλλαγών ή της σε μία ημέρα αξίας αυτών ή του πλεονεκτήματος ή οφέλους από τη διάδοση των πληροφοριών, καθώς και τυχόν επιπλέον στοιχεία που προσδίδουν σε αυτά κακουργηματικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης των παραπάνω ή συναφών αδικημάτων, έστω και με μορφή απόπειρας, η υπόθεση τίθεται υποχρεωτικά υπό εισαγγελικό έλεγχο ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.