ΑΠ 770/2015 [Διαχρονικό δίκαιο - Νόμος αυστηρότερος - Πράξη ανέγκλητη - Εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης] (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται λόγω εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης η προσβαλλόμενη απόφαση και κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο, με την προσβαλλόμενη απόφασή του, εσφαλμένως εφάρμοσε τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του άρθρου 348Α παρ. 1 και 2 ΠΚ, καθόσον η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε στις 7.8.2007, όταν, δηλαδή, για να είναι αυτή αξιόποινη απαιτείτο ο δράστης να ενήργησε από κερδοσκοπία, προϋπόθεση η οποία καταργήθηκε με τον, αυστηρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ν 3625/24.12.2007 (ενώ και η τέλεση της πράξεως διά συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη χρήση διαδικτύου, που τιμωρείται κατά τα άνω αυστηρότερα με τον τελευταίο νόμο ισχύει για τις πράξεις που τελέσθηκαν μετά την ισχύ του). Έπρεπε, δηλαδή, το δικαστήριο, αφού δεν συνέτρεχε και το στοιχείο της κερδοσκοπίας, το οποίο, άλλωστε, όπως προκύπτει από την επιτρεπτή επισκόπηση του φακέλου της δικογραφίας, δεν είχε περιληφθεί στην ασκηθείσα κατά του κατηγορουμένου ποινική δίωξη, να κηρύξει τον τελευταίο αθώο, δεδομένου ότι πριν από τις 24.12.2007 χωρίς το στοιχείο αυτό η πράξη ήταν ανέγκλητη.ΑΠ 770/2015 Ε΄ Τμ. Πρόεδρος: Β. Κυτέα, Αντιπρόεδρος Μέλη: Ι. Γιαννακόπουλος (Εισηγητής), Α. Αλειφεροπούλου, Α. Πελεκάνος, Δ. Χονδρογιάννης Εισαγγελέας: Δ. Δασούλας, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος: Κ. Πυρπυρή Διατάξεις: άρθρα 2 [παρ. 1], 348Α [παρ. 1-2] ΠΚ, δεύτερο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.