ΣυμβΠλημΑθ 813/2017 [Δικαιώματα υπόπτου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης - Ακυρότητες προδικασίας - Υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης το άρθρο 31 ΚΠΔ δεν προβλέπει υποχρέωση του ανακρίνοντος και αντίστοιχο δικαίωμα του υπόπτου για ενημέρωσή του σχετικά με την πράξη που αφορά η εξέτασή του, καθόσον κρίθηκε αρκετή η ενημέρωση του υπόπτου για τα στοιχεία της δικογραφίας και η λήψη αντιγράφων αυτών. Και τούτο, διότι στην προκαταρκτική εξέταση η πράξη διερευνάται ακόμη και, συνακόλουθα, μόνο μετά το πέρας της και μετά την άσκηση της προσήκουσας ποινικής διώξεως νοείται εξειδίκευση με πληρότητα και σαφήνεια της κατηγορίας. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους η παρ. 2 του άρθρου 31 ΚΠΔ ρητώς παραπέμπει για ανάλογη εφαρμογή στην προκαταρκτική εξέταση μόνο των διατάξεων του άρθρου 273 παρ. 1 περ. γ΄, δ΄ και ε΄ του ίδιου Κώδικα και όχι της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, που προβλέπει την υποχρέωση αυτού που λαμβάνει την απολογία του κατηγορουμένου να του εκθέσει με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη, για την οποία κατηγορείται, υποχρέωση που δεν υφίσταται επί προκαταρκτικής εξετάσεως. Εν προκειμένω, απορρίπτεται ως νομικά αβάσιμη η κρινόμενη αίτηση, καθόσον, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, από καμία διάταξη νόμου δεν παρέχεται, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δικαίωμα στον ύποπτο και αντίστοιχη υποχρέωση στον ανακρίνοντα να του εκθέσει με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη για την οποία καλείται για παροχή εξηγήσεων, καθώς και να του παράσχει έγγραφο κατηγορητήριο, ο δε αιτών, κληθείς προ 48 ωρών για παροχή εξηγήσεων και λαβών αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας, έλαβε γνώση με σαφήνεια και πληρότητα των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη, αλλά και του νομικού χαρακτηρισμού της και είχε επαρκή χρόνο και ευχέρεια να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.