Λ. Μαργαρίτης, Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Γ΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ VI. Βούλευμα δικαστικού συμβουλίου: δυνατότητα προσβολής του με έφεση από τον κατηγορούμενο α) Ο χώρος των ενδίκων μέσων γενικά, μπορεί θεωρητικά μεν να είναι ελκυστικός και γόνιμος, πρακτικά όμως εμφανίζεται δύσβατος και ακανθώδης. Στην ερευνώμενη, ωστόσο, περιοχή, οι σχετικές δυσχέρειες αυξάνονται πολλαπλασιαστικά, προεχόντως ενόψει της (αναμφισβήτητης) ευαισθησίας του ζητήματος και της (δεδομένης) κανονιστικής θολότητας. Έχοντας προ οφθαλμών τη διαπίστωση ότι η δικαιοδοσία για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής ανήκει στο (δικάζον την ουσία της υποθέσεως) δικαστήριο και στο (αντίστοιχο) δικαστικό συμβούλιο, μπορούμε να επιχειρήσουμε μια προσέγγιση του θέματος. Αναλυτικότερα: β) Αν το ζήτημα τίθεται στο ακροατήριο, η οικεία δικαστική απόφαση ελέγχεται, κατά το επίμαχο σκέλος, διαμέσου των ενδίκων μέσων. Έτσι: η μεν πρωτόδικη κρίση προσβάλλεται με έφεση (: αν είναι εκκλητή) και με αναίρεση (: αν είναι εξυπαρχής ανέκκλητη), η δε δευτεροβάθμια κρίση είναι ανοιχτή σε αναιρετικό έλεγχο [104] . γ) Όπου το θέμα κρίνεται από το δικαστικό συμβούλιο, ανακύπτει το ερώτημα αν το σχετικό βούλευμα υπόκειται ή όχι σε έφεση. Στο τελευταίο ερώτημα, η απάντηση της (εφετειακής) νομολογίας παρουσιάζεται μέχρι σήμερα διχαστική. Ειδικότερα: Το ΒουλΣυμβΕφΛαμ 168/2011 [105] υιοθέτησε, στο σύνολό της, την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Κ. Κουκούτση, η οποία θεώρησε —χωρίς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.