ΑΠ 1026/2016 [Σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υποχρέου - Συγκλίνουσα αμέλεια - Αιτιώδης σύνδεσμος - Αμέλεια μη συνειδητή - Παραβάσεις ΚΟΚ - Αιτιολογία]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εάν μεταξύ των παραγωγικών όρων του αποτελέσματος στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνεται και η ανθρώπινη ενέργεια ή αποχή από κάποια ενέργεια, τότε υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ ενέργειας ή παράλειψης και αποτελέσματος, έστω και αν σύγχρονα ή μεταγενέστερα συνέτρεξε προς παραγωγή του αποτελέσματος και άλλη ανθρώπινη ενέργεια ή παράλειψη. Επομένως και εκεί όπου υπάρχει συντρέχουσα αμέλεια του παρεμβαλλόμενου, που συχνά μάλιστα είναι και το θύμα, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τον καταλογισμό ευθύνης στον πράττοντα. Μόνο δε όταν η αμέλεια του παθόντος ή τρίτου συνετέλεσε αποκλειστικά στην επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, διακόπτεται ο αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πράξεως ή παραλείψεως του δράστη και του αποτελέσματος. Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υποχρέου κατά συρροή. Ειδικότερα, στην απόφαση προσδιορίζονται τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν τη συγκλίνουσα αμέλεια εκάστου οδηγού στην πρόκληση του ατυχήματος, που επέφερε τον τραυματισμό της συνεπιβαίνουσας στη δίκυκλη μοτοσικλέτα του οδηγού και του οδηγού αυτής, το είδος της αμέλειας (μη συνειδητή), οι σωματικές βλάβες των παθόντων, καθώς και τα στοιχεία που αιτιολογούν τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της αμελούς συμπεριφοράς του αναιρεσείοντος και του ζημιογόνου αποτελέσματος. Περαιτέρω, η αιτίαση του αναιρεσείοντος, με την οποία πλήττει την προσβαλλόμενη απόφαση για έλλειψη αιτιολογίας σε σχέση με τις παραδοχές της για τη συγκλίνουσα αμελή συμπεριφορά του οδηγού της δίκυκλης μοτοσικλέτας (συγκατηγορουμένου και συγκαταδικασθέντος με αυτόν), πρέπει να απορριφθεί ελλείψει εννόμου ατομικού συμφέροντος, διότι οι ελλείψεις στις οποίες αναφέρεται αφορούν τον άλλο διάδικο και από αυτές δεν αίρεται η δική του υπαιτιότητα στην επέλευση του ατυχήματος και των ζημιογόνων αποτελεσμάτων αυτού.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.