Λ. Μαργαρίτης, Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Ε΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Συχνά, επιχειρείται, κυρίως σε νομολογιακό επίπεδο, η προσέγγιση του ερευνώμενου προβλήματος με αναγωγή σε όσα ισχύουν για τα βουλεύματα που κρίνουν αίτηση απολύσεως υπό όρο (: άρθρα 105 επ. ΠΚ). Σε τούτη την περιοχή, δύο είναι οι βασικοί άξονες αναφοράς: τα ισχύοντα σήμερα στο χώρο της απολύσεως υπό όρον από τη μία και η δυνατότητα μεταφοράς τους (: ευθέως ή αναλογικώς) στο πεδίο της κατ’ οίκον εκτίσεως της ποινής. Για την καθεμιά από τις δύο αυτές θεματικές, παρατηρούνται αναλυτικότερα τα ακόλουθα: κα. Γνωστό είναι [186] πως κατά το παρελθόν δημιουργήθηκε οξύ ζήτημα σχετικά με το αν υπόκειται ή όχι σε έφεση και από ποιο πρόσωπο το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που κρίνει αίτηση για χορήγηση απολύσεως υπό όρο. Το σχετικό πρόβλημα παρουσίασε διακυμάνσεις που οφείλονταν στο ισχύον κάθε φορά καθεστώς. Ειδικότερα: Μέχρι την έκδοση και δημοσίευση του Ν 1968/1991 και ενόψει ανυπαρξίας ειδικής ρυθμίσεως, το σχετικό θέμα αντιμετωπίστηκε στα πλαίσια των διατάξεων του ΚΠΔ. Έτσι, έγινε δεκτό νομολογιακά ότι: το βούλευμα που απορρίπτει την αίτηση δεν υπόκειται σε έφεση από τον κατάδικο [187] αλλά μόνον από τον εισαγγελέα εφετών κατά το (ισχύον τότε) άρθρο 479 παρ. 2 ΚΠΔ [188] – το απορριπτικό...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.