ΤρΠλημΣυρ 128/2017 [Δυσφήμηση απλή/συκοφαντική - Μεταβολή κατηγορίας επιτρεπτή - Έλλειψη δόλου - Υφ’ όρον παύση ποινικής δίωξης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσονται αθώες οι κατηγορούμενες, ελλείψει δόλου, για την πράξη της ψευδούς καταμήνυσης και, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από συκοφαντική σε απλή δυσφήμηση, παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη ως προς την τελευταία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 1 Ν 4411/2016. Συγκεκριμένα, η έγκληση των κατηγορουμένων αποδείχθηκε ψευδής, καθόσον δεν πιθανολογήθηκε η αλήθεια των επικαλούμενων σε αυτή πραγματικών περιστατικών, ώστε να ασκηθεί κατά των μηνυομένων ποινική δίωξη για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απάτης επί δικαστηρίω και για τον λόγο αυτό προκύπτει η πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης της πράξης της ψευδούς καταμήνυσης. Από κανένα ωστόσο αποδεικτικό μέσο δεν υφίσταται η πλήρωση και της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος αυτού, καθόσον δεν προέκυψε η ύπαρξη δόλου των κατηγορουμένων να καταμηνύσουν ψευδώς τους μηνυόμενους, υπό την έννοια ότι δεν αποδείχθηκε αφενός η γνώση τους ότι τα καταγγελλόμενα εκ μέρους τους ήταν ψευδή και αφετέρου ο σκοπός τους να προκαλέσουν την κίνηση ποινικής διώξεως σε βάρος των μηνυόμενων, ασχέτως εάν δεν ασκήθηκε τελικώς η δίωξη αυτή. Αντιθέτως, οι κατηγορούμενες ήταν πεπεισμένες ότι ο επίδικος αγρός τους ανήκε και ότι οι μηνυόμενοι μετήλθαν των αναφερόμενων στη μήνυσή τους παράνομων πράξεων και μέσων, προκειμένου να παραπλανήσουν τα δικαστήρια και να επιτύχουν να αναγνωριστούν κύριοι του αγρού. Η παραδοχή εξάλλου αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι κατηγορούμενες, παρά την αρχική απόρριψη της εγκλήσεώς τους από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αντιτάχθηκαν με κάθε μέσο στην απόρριψη αυτή, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο την επανεξέταση της υποθέσεως που αφορούσε στην κυριότητα του επίδικου αγρού, γεγονός που καταδεικνύει την πρωταρχική μέριμνά τους να αναγνωριστούν κυρίες του επιδίκου, αντί του αποδιδόμενου σε αυτές δόλου να καταστήσουν κατηγορούμενους κακουργηματικής απάτης επί δικαστηρίω τους μηνυόμενους.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.