ΑΠ 1278/2016 [Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - Βασικά αδικήματα - Φοροδιαφυγή - Χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικού τομέα - Έλλειψη αιτιολογίας]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το αδίκημα της φοροδιαφυγής εντάσσεται στα βασικά αδικήματα στα οποία αναφέρεται ο Ν 3691/2008 ανεξαρτήτως του χρόνου τελέσεώς του, ήτοι πριν ή μετά την εφαρμογή των νόμων 3842/2010 και 4174/2013 και την προσθήκη στα βασικά αδικήματα του Ν 3691/2008 και εκείνου της φοροδιαφυγής των άρθρων 17 και 18 του Ν 2523/1997 όπως ισχύουν, αφού, ως τιμωρούμενα με ποινή στερητική της ελευθερίας το ελάχιστο όριο της οποίας είναι άνω των έξι μηνών και από τη διάπραξή τους προκύπτει περιουσιακό όφελος, εντάσσονται στην εξ υπαρχής προβλεφθείσα διάταξη των βασικών αδικημάτων του ως άνω νόμου. Ως εκ τούτου, απορρίπτεται ο σχετικός λόγος αναίρεσης των αναιρεσειόντων εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Ε΄. Αναιρείται δε λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες για χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν εξειδίκευσε ούτε ανέφερε τα περιουσιακά στοιχεία των αναιρεσειόντων με τα οποία ανέμειξαν το ποσό των 64,671, 68 ευρώ που αντιστοιχούσε στον ΦΠΑ που δεν απέδωσαν, όπως και το είδος των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, για τις οποίες το χρησιμοποίησαν ή έστω τον τρόπο διακίνησής του στην προσπάθειά τους να του δώσουν νομιμοφανή υπόσταση, μη αρκούσης της αόριστης αναφοράς ότι το διακίνησαν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος (το οποίο ουδέ καν προσδιορίζουν κατά λογαριασμό ή τραπεζικό φορέα).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.