ΑΠ Ολ 6/2017 [Προϋποθέσεις μετατροπής πενταετών ποινών φυλάκισης/κάθειρξης - Αυτοτελείς ισχυρισμοί - Έλλειψη αιτιολογίας - Υπέρβαση εξουσίας αρνητική]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 82 ΠΚ, κατά τη γραμματική της διατύπωση, ορίζεται το ύψος των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών που μετατρέπονται σε χρηματικές. Από τη διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη της τρίτης παραγράφου του ίδιου άρθρου, που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της μετατροπής σε χρηματικές, των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών της κρατήσεως και φυλακίσεως, χωρίς καμία πρόβλεψη για χρηματικά ποσά μετατροπής ποινών (πενταετούς) καθείρξεως, σαφώς προκύπτει ότι η τελευταία κατηγορία ποινών παραμένει εκτός του κανονιστικού της πλαισίου και, επομένως, δεν υπόκειται σε μετατροπή. Τυχόν δε σκέψη για εξομοίωση του ποσού της ενδεχόμενης μετατροπής της ποινής κάθειρξης με το προβλεπόμενο για την ποινή φυλάκισης αντίστοιχο ποσό είναι εκτός της νομοθετικής πρόβλεψης, η οποία, ασφαλώς, δεν μπορεί να αποδοθεί σε αβλεψία ή παράλειψη του Νομοθέτη, αφού οι εν λόγω διατάξεις αντικαταστάθηκαν με τον ίδιο νόμο (Ν 4093/2012). Επομένως, πρόδηλη ήταν η επιλογή του Νομοθέτη να μην επεκταθεί η δυνατότητα μετατροπής σε χρηματικές των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών, που επιβάλλονται για μείζονος απαξίας εγκλήματα, όπως και η πενταετής κάθειρξη, και μάλιστα κατά τρόπον άγοντα στο, άτοπο, αποτέλεσμα, σε περίπτωση συρροής ποινών με ποινή βάσης αυτή της πενταετούς κάθειρξης, να μετατρέπονται σε χρηματικές πολυετείς καθείρξεις. Συνακόλουθα, σύμφωνα τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 82 ΠΚ, δεν υπόκειται σε μετατροπή η ποινή κάθειρξης των πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή κάθειρξης όταν η ποινή βάσης αυτής είναι η πενταετής κάθειρξη.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.