ΣυμβΠλημΑρτ 11/2017 [Αρχή εκτέλεσης – Παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία – Διακίνηση, καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση απαιτείται: α) Η αφαίρεση της ζωής άλλου, β) δόλος (αρκεί ο ενδεχόμενος), που περιλαμβάνει τη γνώση των αντικειμενικών στοιχείων της πράξης και τη θέληση της αφαίρεσης της ζωής του άλλου. Περαιτέρω, απόπειρα συνιστά η αποφασισθείσα, αλλά μη ολοκληρωθείσα πράξη και, ακριβέστερα, αυτή που βρίσκεται μεταξύ των προπαρασκευαστικών πράξεων και της ολοκλήρωσης του εγκλήματος. Η εν απόπειρα αξιόποινη πράξη προσδιορίζεται από: α) τον δόλο, β) την αρχή εκτέλεσης και γ) τη μη ολοκλήρωσή της. Εννοιολογικό γνώρισμα της απόπειρας συνιστά η ύπαρξη αρχής εκτελέσεως, δηλ. της ενέργειας εκείνης, με την οποία αρχίζει η πραγμάτωση της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, καθώς και εκείνης που τελεί σε τέτοια συνάφεια και οργανικό δεσμό με την πράξη, ώστε στη συγκεκριμένη περίπτωση να θεωρείται, κατά την κοινή αντίληψη, τμήμα της, στην οποία αμέσως οδηγεί, αν δεν ανακοπεί για οποιονδήποτε λόγο. Εξάλλου, το έγκλημα της οπλοχρησίας δεν είναι αυτοτελές, αλλά προϋποθέτει τη στοιχειοθέτηση της κύριας πράξης. Η ύπαρξη δε καταδίκης για την τελευταία συνιστά εξωτερικό όρο του αξιοποίνου για το έγκλημα της οπλοχρησίας. Εννοιολογικός προσδιορισμός διακίνησης, καλλιέργειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. Στην προκειμένη περίπτωση, δύο αρχιφύλακες της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ύστερα από πληροφορίες για σπορά και καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης σε απομακρυσμένη περιοχή του Νομού, επιχείρησαν επιτόπια έρευνα, κατά την οποία εντόπισαν τη χασισοφυτεία. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εντοπίστηκε ένοπλος μέσα στην επίδικη έκταση, πυροβόλησε από δύο φορές εναντίον κάθε αρχιφύλακα, χωρίς ωστόσο να τους πετύχει. Κατά την καταδίωξή του και, ενώ αυτός κατάφερε να διαφύγει εξαιτίας της πυκνής βλάστησης της περιοχής, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων ευρημάτων, μία τσάντα που κρατούσε, εντός της οποίας βρέθηκε βιομετρικό διαβατήριο Αλβανικών Αρχών, στη φωτογραφία του οποίου αμφότεροι οι αρχιφύλακες αναγνώρισαν ανεπιφύλακτα τον κατηγορούμενο, καθώς και μία συσκευασία περιέχουσα ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.