ΤρΕφΚακΑθ 2609/2017 [Ανάλυση DNA - Πραγματογνωμοσύνη - Εγκληματική οργάνωση - Τρομοκρατικές πράξεις - Κατοχή/μεταφορά/απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών] (παρατ. Κ. Κώτσογλου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τις πράξεις της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της λήψης, κατοχής, μεταφοράς και απόκρυψης όπλων και πυρομαχικών. Εν προκειμένω, τα οικεία στοιχεία και δη το ανευρεθέν τμήμα αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια του εξωφύλλου του βιβλίου, το οποίο ταυτίζεται δακτυλοσκοπικά με το αποτύπωμα του δεξιού αντίχειρα του πρώτου κατηγορουμένου, η ύπαρξη μείγματος βιολογικού υλικού δύο τουλάχιστον ατόμων στη λαβή και στη σκανδάλη του όπλου με γενετικά στοιχεία επιθυλιακά κύτταρα, επίσης του πρώτου κατηγορουμένου, με μείγμα βιολογικού υλικού να είναι 157.368.257.765 φορές πιο πιθανό να έχει προκύψει από ανάμειξη βιολογικών υλικών του ιδίου και ενός ακόμη αγνώστου ατόμου από το να έχει προκύψει από ανάμειξη βιολογικών υλικών δύο αγνώστων ατόμων, και η ύπαρξη περιμετρικά στις ακμές και στα χείλη του γεμιστήρα, βιολογικού υλικού του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν, με τον γενετικό τύπο STR της δεύτερης κατηγορούμενης, με επιθυλιακά κύτταρα, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε 1 προς 667.788.611, δηλαδή παγκοσμίως δύνανται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο, και σχεδόν αδύνατο να υπάρχει ο ίδιος τύπος σε άλλο άτομο στην Ελλάδα. Η ύπαρξη επιθυλιακών κυττάρων στα ερευνηθέντα όπλα αποδεικνύει την άμεση επαφή τους με αυτά και όχι διά της μεταφοράς από τρίτο πρόσωπο, η δε ποσότητα DNA που ανιχνεύθηκε είναι σε κάθε περίπτωση εντός των ανιχνεύσιμων ορίων που έχει το εργαστήριο. Ως προς την αμφισβήτηση των κατηγορούμενων της αξιοπιστίας, ορθότητας και ασφάλειας των διενεργηθεισών πραγματογνωμοσυνών DNA πρέπει να σημειωθεί ότι το εργαστήριο DNA της Υποδ/νσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι μέλος του ENFSI-DNA WG, το οποίο είναι το επίσημο Συμβουλευτικό Όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εγκληματολογικού και δέχεται ως μέλη μόνο εξειδικευμένα εγκληματολογικά εργαστήρια, το εν λόγω δε εργαστήριο εφαρμόζει μεθόδους Εσωτερικής Επικύρωσης που συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα. Εξάλλου στις επίδικες εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες δεν αναφέρεται ότι το δείγμα είναι χαμηλής ποσότητας-ποιότητας ούτε ότι είναι ανεπαρκές και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να περάσει τον ποιοτικό έλεγχο. Προσέτι η ταύτιση πέρα από κάθε λογική αμφιβολία εξαρτάται από τη στατιστική σημαντικότητα του αποτελέσματος και όχι από τον αριθμό των γενετικών τύπων STR που προσδιορίζονται.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.