ΔιατΕισΕφΑθ 89/2016 [Περιεχόμενο κλητηρίου θεσπίσματος - Αιτιολογία - Προδικαστικά ζητήματα αστικής φύσης - Ψευδορκία - Ψευδής καταμήνυση - Συκοφαντική δυσφήμηση]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το ποινικό δικαστήριο και συμβούλιο δεν υποχρεούται να διατάξει την αναστολή διώξεως επί ζητημάτων αστικής φύσεως μέχρι επιλύσεως αυτών από τα πολιτικά δικαστήρια παρά μόνο στις ρητώς οριζόμενες από τον νόμο περιπτώσεις, δεν δεσμεύεται από απόφαση πολιτικού δικαστηρίου πέραν των περιπτώσεων υποχρεωτικής αναστολής, δύναται και δεν υποχρεούται να αναβάλει την ποινική δίκη μέχρι επιλύσεως από τα πολιτικά δικαστήρια ζητήματος που έχει σχέση προς αυτήν και εκτιμά ελευθέρως το από την απόφαση πολιτικού δικαστηρίου δεδικασμένο. Ακριβής δε καθορισμός της πράξης, κατά τη διάταξη του άρθρου 321 παρ. 1 στοιχ. δ΄ ΚΠΔ, εννοείται καθορισμός των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος. Ο καθορισμός της πράξης στο κλητήριο θέσπισμα είναι ακριβής εφόσον τα μνημονευόμενα πραγματικά περιστατικά οδηγούν σε μια πλήρη υπαγωγή κάτω από την οικεία ποινική διάταξη, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να φτάνει τα όρια μιας αιτιολογημένης δικαστικής απόφασης, καθόσον στην εξαντλητική απαρίθμηση των στοιχείων του περιεχομένου του κλητηρίου θεσπίσματος στο άρθρο 321 παρ. 1 δεν γίνεται λόγος περί αιτιολογίας. Ούτε το επίμαχο έγγραφο εξομοιούται με τις διατάξεις, οι οποίες εκδίδονται κατ’ άρθρο 138 ΚΠΔ από τον εισαγγελέα σε όσες περιπτώσεις του επιβάλλει ο νόμος την υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα κατά την προδικασία ή κατά τον χρόνο που το δικαστήριο διακόπτει τη συνεδρίασή του, ώστε να πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο υπό την έννοια των άρθρων 93 παρ. 3 Συντ. και 139 ΚΠΔ. Έτσι, τα στοιχεία που πρέπει να διαλαμβάνονται στο κλητήριο θέσπισμα πρέπει να είναι τόσα, ώστε ο κατηγορούμενος να λάβει σαφή και λεπτομερή γνώση της κατηγορίας που του αποδίδεται για να μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Ειδικότερα, επί του εγκλήματος της ψευδορκίας, αλλά και επί ψευδούς καταμηνύσεως και συκοφαντικής δυσφημήσεως, για να είναι έγκυρο το κλητήριο θέσπισμα, αρκεί να αναφέρονται τα ψευδή γεγονότα και δεν απαιτείται να αναφέρονται ποια είναι τα αληθινά.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.