ΑΠ 101/2018 [Μη απάντηση δικαστηρίου επί ισχυρισμών του κατηγορουμένου - Έλλειψη αιτιολογίας - Δίκαιη δίκη - Απάτη - Συνέργεια άμεση/απλή] (παρατ. Αθ. Ζαχαριάδης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 4, Απρίλιος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Από τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ προκύπτει ότι η Πολιτεία, μέσω των οργάνων της, οφείλει να απαντά σε όλα τα επιχειρήματα του κατηγορουμένου και να εξετάζονται αυτά κατά τρόπο πραγματικό από το Δικαστήριο, δηλαδή το Δικαστήριο να προβαίνει σε αποτελεσματική εξέταση των παρατηρήσεων, επιχειρημάτων και αποδείξεων που επικαλούνται οι διάδικοι. Παραβίαση της ως άνω αρχής, πέραν της αναιρέσεως για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, επάγεται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και ιδρύεται και ο από τα άρθρα 510 παρ. 1 στοιχ. Α' και 171 παρ. 1 στοιχ. δ΄ ΚΠΔ λόγος αναιρέσεως. Αναιρείται η προσβαλλόμενη καταδικαστική απόφαση για έλλειψη αιτιολογίας και απόλυτη ακυρότητα λόγω παραβίασης του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, διότι, μολονότι ο αναιρεσείων κατά την απολογία του αρνήθηκε τη δόλια προαίρεσή του για τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης της απάτης κατ’ εξακολούθηση επικαλούμενος τη δυσλειτουργία της ΔΕΥΑΚ, την παράλληλη εξέλιξη πολλών έργων, τον φόρτο εργασίας του, την άποψή του ότι οι συνεργάτες του είχαν κάνει τον έλεγχο, καθώς και την πεποίθησή του ότι δεν υπήρχαν οικονομικές διαφορές του ιδίου με τη ΔΕΥΑΚ, το δικάσαν Δικαστήριο δεν απάντησε επί των ισχυρισμών αυτών. Αναιρείται επίσης η προσβαλλόμενη απόφαση για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 46 παρ. 1 περ. β΄ ΠΚ, διότι, με βάση τις παραδοχές της, η πράξη του φερόμενου ως άμεσου συνεργού δεν έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση και κατά τη διάρκεια της απάτης που διέπραξε ο φυσικός αυτουργός αλλά πριν από αυτή, με αποτέλεσμα το δικάσαν Δικαστήριο να απορρίψει εσφαλμένα τον προβληθέντα από τον αναιρεσείοντα αυτοτελή ισχυρισμό ότι η πράξη του έχει τον χαρακτήρα της απλής συνέργειας και όχι της άμεσης συνέργειας σε απάτη.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.