ΣυμβΠλημΛαρ 48/2018 [Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - Διαχρονικό δίκαιο - Έννοια βασικού αδικήματος - Φοροδιαφυγή]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάϊος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι τα ποσά των 66.155,60 ευρώ και 38.378,56 ευρώ που αποκόμισαν αντίστοιχα οι κατηγορούμενοι προέρχονται άμεσα και αιτιακά από την πλημμεληματική πράξη της απατηλής επιστροφής ΦΠΑ του άρθρου 18 παρ. 1β΄ Ν 2523/1997 και όχι από αυτή της κακουργηματικής αποδοχής εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Τα ποσά όμως αυτά, ως προερχόμενα από το πλημμέλημα της φοροδιαφυγής, δεν συνιστούν έσοδα προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την έννοια του Ν 2331/1995, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 περ. ε΄ αυτού, όπως ίσχυε κατά την τέλεση της πράξης της πλημμεληματικής φοροδιαφυγής. Συνεπώς, ακόμη και αν υποτεθεί ως αληθές ότι το σύνολο των ανωτέρω ποσών που έλαβαν οι κατηγορούμενοι το διέθεσαν ως πλειστηρίασμα προκειμένου να κατακυρωθεί υπέρ τους το ανωτέρω ακίνητο, δεν τελέστηκε από μέρους της η πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς δεν υπάρχει βασικό αδίκημα. Το πόρισμα του παρόντος Συμβουλίου δεν αναιρείται από το ότι στον δεύτερο κατηγορούμενο αποδόθηκε κατηγορία με βασικό αδίκημα αυτό της κακουργηματικής αποδοχής εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Συνεπώς και ενόψει του ότι η περιουσία που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι δεν προέρχεται από κάποια από τις εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 παρ. 1α΄ Ν 2331/1995, όπως ίσχυε πριν την κατάργησή του με τον Ν 3691/2008 και εφαρμόζεται εν προκειμένω βάσει του χρόνου τέλεσης και του άρθρου 2 ΠΚ, πρέπει να μη γίνει κατά των κατηγορουμένων κατηγορία για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.