ΣυμβΑΠ 492/2018 [Τρόποι ουσιαστικής περάτωσης κύριας ανάκρισης επί συναφών κακουργημάτων - Φοροδιαφυγή - Νομιμοποίηση εσόδων - Αναδρομικότητα δικονομικών διατάξεων]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάϊος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Μετά την τροποποίηση του άρθρου 308Α ΚΠΔ με το άρθρο 41 Ν 4509/2017 και με την προσθήκη περισσοτέρων αδικημάτων στη διαδικασία περατώσεως της ανακρίσεως από τον Πρόεδρο Εφετών και την προσθήκη ότι αυτή θα ισχύει για όλα τα συναφή αδικήματα, ανεξαρτήτως βαρύτητας, αρμόδιο πλέον όργανο για την περάτωση της ανακρίσεως για τα στη διάταξη αναφερομένων όλων των συναφών αδικημάτων είναι ο Πρόεδρος Εφετών, αφού η βαρύτητα πλέον αυτών δεν είναι καθοριστική για τη διαδικασία περατώσεως της κυρίας ανακρίσεως. Επίσης η ως άνω δικονομικού δικαίου διάταξη εφαρμόζεται για το ατέλεστο μέρος της προκείμενης υποθέσεως. Εν προκειμένω, αίρεται η αναφυείσα αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητας ως προς την ουσιαστική περάτωση της κυρίας ανακρίσεως, υπέρ της απόψεως του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και ορίζεται ως αρμόδιο όργανο για την ουσιαστική περάτωση της κυρίας ανακρίσεως της ένδικης υποθέσεως ο Πρόεδρος Εφετών Αθηνών. Συγκεκριμένα, μετά την τροποποίηση του άρθρου 308Α παρ. 1 ΚΠΔ με το άρθρο 41 Ν 4509/2017, που άρχισε να ισχύει από τις 22.12.2012 και εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση, ως διάταξη δικονομικής φύσεως κατ’ άρθρο 2 ΠΚ, το πέρας της κυρίας ανακρίσεως θα κηρυχθεί από τον Πρόεδρο Εφετών Αθηνών, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ουσιαστική περάτωση της κυρίας ανακρίσεως της αξιόποινης κακουργηματικής πράξης της φοροδιαφυγής κατ’ εξακολούθηση και καθίσταται πλέον αρμόδιος και για την ουσιαστική περάτωση της συναφούς αξιόποινης πράξης της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, ανεξαρτήτως της βαρύτητας αυτής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.