ΑΠ 1065/2017 [Αξιολόγηση αποδεικτικών μέσων - Αιτιολογία αθωωτικής απόφασης - Αναίρεση Εισαγγελέα ΑΠ κατά αθωωτικής απόφασης - Έλλειψη αιτιολογίας - Βιασμός - Κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου] (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάϊος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας ως προς τα αποδεικτικά μέσα η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για τις πράξεις του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου από σύνοικο και οικείο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο με την κρίση του διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφασή του ελλιπή αιτιολογία αφού, παρά τη μνεία στο προοίμιο του αιτιολογικού της αποφάσεως αυτής ότι ελήφθησαν υπόψη όλα τα αποδεικτικά μέσα, εν τούτοις από την ίδια αιτιολογία ουδόλως προκύπτει ότι πράγματι όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη και αξιολογήθηκαν. Ειδικότερα, δεν προκύπτει ότι το Δικαστήριο έλαβε υπόψη και αξιολόγησε την κατάθεση της μάρτυρος παιδοψυχιάτρου, η οποία κατέθεσε στη δίκη (πρωτοδίκως και κατ’ έφεση) ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές συνεδρίες με τον ανήλικο, ότι ο ανήλικος της είπε ότι ο κατηγορούμενος τον εξανάγκαζε σε ασελγείς πράξεις, καθώς και ότι ο κατηγορούμενος απειλούσε τον ανήλικο ότι αν δεν δεχόταν τις πιο πάνω ασελγείς πράξεις θα σκότωνε τη μητέρα και την αδελφή του. Επιπλέον δεν προκύπτει ότι το Δικαστήριο έλαβε υπόψη και αξιολόγησε την αναγνωσθείσα στο ακροατήριο έκθεση παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε από την παιδοψυχίατρο και είχε περιεχόμενο σύμφωνο με την κατάθεσή της και την επίσης αναγνωσθείσα στο ακροατήριο ένορκη εξέταση της μητέρας του ανηλίκου, καθώς και τη συμπληρωματική ένορκη εξέταση της ιδίας, όπου αυτή ανέφερε αναλυτικά, με πηγή τον ανήλικο, τα όσα ο τελευταίος υπέστη από τον κατηγορούμενο. Το περιεχόμενο των παραπάνω αποδεικτικών μέσων δεν αντικρούεται στο αιτιολογικό της προσβαλλόμενης απόφασης και επομένως δεν συνάγεται με βεβαιότητα ότι αυτό συνεκτιμήθηκε και λήφθηκε υπόψη από το Δικαστήριο για τον σχηματισμό της αθωωτικής κρίσεώς του, παρά την αντίθετη ρηματική μνεία στο προοίμιο αυτού.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.