ΕγκΕισΟικΕγκλ 32895/2018 [Παροχή οδηγιών για εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης επί φορολογικών αδικημάτων - Αρμοδιότητα Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ποινική διερεύνηση της τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διεξάγεται: α) Από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, ενεργούσα, σύμφωνα με την κατά νόμο αποστολή της, αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν και μόνο για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων απολύτως συναφών οικονομικών εγκλημάτων που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β) Κατόπιν παραγγελίας των λοιπών Εισαγγελέων, όταν αυτοί ερευνούν αδικήματα που χρήζουν φορολογικού ελέγχου, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος αποκλειστικά. Οι εν λόγω υπηρεσίες είναι όργανα ρητά εξοπλισμένα από τον νόμο με την αρμοδιότητα να διενεργούν ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις και να συντάσσουν συναφείς εκθέσεις ελέγχου. Παραγγελία προς τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος μπορεί να εκδώσει και ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ιδίως για υποθέσεις που ερευνά και δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της μείζονος ποινικής απαξίας φοροδιαφυγής. Δεν είναι, κατά συνέπεια, επιτρεπτή η έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, από τους λοιπούς, πλην του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελικούς λειτουργούς. Συναφώς δε, δεν συντρέχει στην περίπτωση αυτή αρμοδιότητα της ως άνω Υπηρεσίας για την εκτέλεση τέτοιας εισαγγελικής παραγγελίας. Μόνος αρμόδιος να παραγγείλει τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος είναι ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ερευνώντας υποθέσεις που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά της μείζονος σημασίας ποινικά αξιόλογης φοροδιαφυγής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.