Κ. Παναγόπουλος, Νομική θέση και αστική ευθύνη του λειτουργού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) έναντι των παραγωγών (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 12/2019, Δεκέμβριος 2019

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κωνσταντίνος Δ. Παναγόπουλος,  Καθηγητής του Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ Περίληψη: Το ζεύγμα των συμβάσεων του κεντρικού συμβαλλομένου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ με τους Παραγωγούς αφενός και τους Προμηθευτές αφετέρου, είναι κατά τη νομική τους φύση πωλήσεις των άρθρων 513 επ. ΑΚ με τη μόνη ιδιαιτερότητα ότι η εκπλήρωση της παροχής του πωλητή γίνεται σε τρίτον και από τρίτον (ΑΚ 317 & 417 αντιστοίχως), δηλαδή στους προμηθευτές, προκειμένου περί της συμβάσεως ΛΑΓΗΕ – Παραγωγών και από τους παραγωγούς, προκειμένου περί των συμβάσεων ΛΑΓΗΕ – Προμηθευτών. Υπέχει ιδίαν υποχρέωση ο ΛΑΓΗΕ να πληρώνει στον Παραγωγό το τίμημα για την πωλούμενη από αυτόν ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο σύστημα και απορροφάται από τους προμηθευτές για τους πελάτες τους, υπέχοντας αστική ευθύνη για την καθυστερημένη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων, οφείλοντας δηλαδή στον Παραγωγό τόκους υπερημερίας.   1. Τέθηκαν υπόψη μου α ) Η από 31-07-2012 « Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας » ( εφεξής : « Σύμβαση ») μεταξύ του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α . Ε . ( εφεξής : « ΛΑΓΗΕ ») και της παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας εταιρίας με την επωνυμία « Σ & Σια Ο . Ε .», νόμιμα εκπροσωπούμενης ( εφεξής : « Παραγωγός »). Σημειωτέον ότι όπου στο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.