ΠΠρΠατρ 94/2020 [Αντισυνταγματικότητα επιβολής τέλους δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές], (παρατ. Α. Βεζυρτζή)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2020, Φεβρουάριος 2020

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Θ.-Μ. Βρετού Εισηγήτρια: Μ. Παπακώστα, Πρωτοδίκης Δικηγόρος: Γ. Φαφούτης Επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές που εισάγονται προς συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο μετά την 1-1-2020. Αντισυνταγματικότητα διάταξης λόγω αντίθεσης στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες. Η επιβάρυνση του διαδίκου με δικαστικό ένσημο, πριν την αναγνώριση του δικαιώματός του, σε ένα επισφαλές δηλαδή για τον ίδιο στάδιο της διαδικασίας, μόνον τους οικονομικά αδύνατους αποτρέπει από την άσκηση της αγωγής και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να προτάσσεται των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική προσκομιδή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν αγωγές με αντικείμενο άνω των 250.000 ευρώ, ως προϋπόθεση προσφυγής στη Δικαιοσύνη, αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτο περιορισμό που παρεμποδίζει την ανοιχτή πρόσβαση κάθε πολίτη στη Δικαιοσύνη ισοδυναμώντας με έμμεση κατάργηση του προστατευόμενου και από την ΕΣΔΑ δικαιώματος παροχής έννομης προστασίας, καθώς προσβάλλει την ίδια την υπόσταση του δικαιώματος. Σώρευση μη χρηματικώς αποτιμητών με αποτιμητές απαιτήσεις σε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Αν για κάθε μία είναι αρμόδιο το δικαστήριο, θα εκδικαστούν από αυτό, αλλιώς το δικαστήριο θα κρατήσει εκείνη, για την οποία έχει αρμοδιότητα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.