ΕιρΑθ 433/2020 [Γεγονότα ανωτέρας βίας (Covid-19), για όσο χρόνο διαρκούν, επιφέρουν αυτοδίκαια αναστολή συμπλήρωσης του χρόνου επέλευσης των έννομων αποτελεσμάτων της καταγγελίας], (παρατ. Ε. Μαργαρίτης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 8-9/2020, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2020

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Π. Μηλίτσης Δικηγόροι: Θ. Παπαχρήστου, Α. Χριστινάκη Γεγονότα ανωτέρας βίας. Η πανδημία (Covid-19) ως λόγος ανωτέρας βίας. Σύναψη συμβάσεων απλής - επιλεκτικής εμπορικής διανομής και από αυτές εξαρτώμενη σύμβαση χρησιδανείου. Ασφαλιστικά μέτρα. Η αιτούσα, επικαλούμενη λύση των ως άνω συμβάσεων, ζητά την απόδοση της νομής των χρησιδανεισθέντων στην καθής σε ορισμένο χρονικό διάστημα, πλην όμως η καθής ισχυρίστηκε ότι το διάστημα αυτό δεν παρήλθε λόγω επέλευσης γεγονότος απρόβλεπτου, όπως η πανδημία. Γεγονότα ανωτέρας βίας (Covid-19), για όσο χρόνο διαρκούν, επιφέρουν αυτοδίκαια αναστολή συμπλήρωσης του χρόνου επέλευσης των έννομων αποτελεσμάτων της καταγγελίας. Απορρίφθηκε η αίτηση. Διατάξεις: άρθρα 974, 987, 998 ΑΚ, 734 ΚΠολΔ Με την κρινόμενη αίτηση η αιτούσα επικαλούμενη επείγουσα περίπτωση και επικείμενο κίνδυνο ζητεί να αναγνωρισθεί νομέας και κάτοχος των περιγραφομένων στο δικόγραφο κινητών πραγμάτων και να υποχρεωθεί η καθής η αίτηση να της αποδώσει τη νομή αυτών από την οποία την απέβαλε με την άρνησή της να της τα αποδώσει μετά τη λύση των μεταξύ τους υφισταμένων συμβάσεων εξουσιοδοτημένου Διανομέα και Επισκευαστή και την από αυτές εξαρτώμενη σύμβαση χρησιδανείου, που δικαιολογούσαν την κατοχή της. Η αίτηση αρμοδίως εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου (άρθρα 14 παρ.1 εδ. β΄ και 43 ΚΠολΔ) κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και είναι νόμιμη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.