ΜΠρΑθ 11922/2020 [Χρηματοδοτική μίσθωση και αποζημίωση χρήσης λόγω παράνομης παρακράτησης κινητού εξοπλισμού], (παρατ. Ειρ. Περβολαράκη)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 1/2021, Ιανουάριος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ν. Παπουτσιδάκης, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Π. Ποσνακίδης, Π. Κουτσιανόπουλος Σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Μη νόμιμη η αγωγή ως προς την κύρια βάση της, δεδομένου ότι με αυτή ζητείται αποζημίωση χρήσης λόγω παράνομης παρακράτησης του επίδικου κινητού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 601 ΑΚ, με βάση τον, από την εν λόγω διάταξη, προβλεπόμενο τρόπο αφηρημένου υπολογισμού της ζημίας του εκμισθωτή. Η εν λόγω διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί επί σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία δεν είναι σύμβαση μίσθωσης, αλλά φέρει στοιχεία και αυτής, καθόσον ο σκοπός της διάταξης του άρθρου 601 ΑΚ έρχεται σε αντίθεση με τη χρηματοδοτική λειτουργία της σύμβασης leasing. Διατάξεις: άρθρα 574, 601 ΑΚ, 1 [παρ. 1], 4 [παρ. 1, 2] Ν 1665/1986 Με τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 1 και 4 παρ. 1 και 2 του Ν 1665/1986 περί συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης η εκμισθώτρια ανώνυμη εταιρία, που έχει αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης, υποχρεούται να παραχωρεί έναντι μισθώματος τη χρήση πράγματος που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση του αντίσυμβαλλομένου, παρέχοντας συγχρόνως στον τελευταίο το δικαίωμα είτε να αγοράσει το πράγμα είτε να ανανεώσει τη μίσθωση για ορισμένο χρόνο. Η σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης αποτελεί χρηματοδοτικό μηχανισμό, που αποσκοπεί στην...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.