ΠΠρΑθ 124/2021 [Η αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της επικοινωνίας γονέα-τέκνου συνιστά προσβολή της προσωπικότητας], (παρατ. Χρ. Σταμπέλου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2021, Φεβρουάριος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ι. Βαλμαντώνης Εισηγήτρια: Α. Θεοφάνη Δικηγόροι: Π. Νικολόπουλος, Ι. Γαρίνης Παρεμπόδιση επικοινωνίας γονέα και τέκνου. Προσβολή προσωπικότητας. Ρύθμιση επικοινωνίας πατέρα (ναυτικός στο επάγγελμα) με το ανήλικο τέκνο ως ελεύθερης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως. Η αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της ως άνω επικοινωνίας από την ασκούσα την επιμέλεια μητέρα συνιστά καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας, γεγονός που θεμελιώνει στο πρόσωπο του πατέρα παράνομη προσβολή του απόλυτου δικαιώματός του στην προσωπικότητα. Άρση της προσβολής και παράλειψή της στο μέλλον. Η ηθική βλάβη του πατέρα μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη συμμόρφωση της μητέρας στα οριζόμενα -για την επικοινωνία- στη δικαστική απόφαση και όχι με χρηματική ικανοποίηση. Διατάξεις: άρθρα 57, 59, 281, 1510, 1511, 1518, 1520 ΑΚ I. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε τη διάταξη του άρθρου 59 ΑΚ στις περιπτώσεις των δύο προηγουμένων άρθρων (στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 57) το δικαστήριο με την απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που είχε προσβληθεί. Η ικανοποίηση συνιστάται σε πληρωμή χρηματικού ποσού,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.