Κ. Μπότσαρης, Ο θεσμός της ελεύθερης εκποίησης κατασχεμένων ακινήτων ύστερα από δικαστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 998 παρ. 6 ΚΠολΔ (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κωνσταντίνος Μπότσαρης ,  Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ   Περίληψη: Κατά το διαχρονικώς ισχύσαν και ισχύον δικονομικό σύστημα ο κλασσικός τρόπος ικανοποιήσεως των δανειστών ήταν και είναι η επιβολή αναγκαστικής κατασχέσεως στην περιουσία του οφειλέτη και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αυτού για οικειοθελή ικανοποίηση του δανειστή, η επίσπευση αναγκαστικού πλειστηριασμού. Ο θεσμός αυτός δεν ανταποκρίθηκε στην ικανοποίηση των συγκρουομένων συμφερόντων του επισπεύδοντος δανειστή για την ταχύτερη και πλήρη ικανοποίησή του, αλλά και του καθού η εκτέλεση οφειλέτη να μην οδηγηθεί η εκτελεστική διαδικασία στην εκποίηση της περιουσίας αυτού με εξευτελιστικό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμός του αναγκαστικού πλειστηριασμού όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εκάστοτε ενδιαφερομένων, αλλά κατέληξε στη διαδοχική διενέργεια νέων πλειστηριασμών με ιδιαιτέρως υψηλό κόστος. Προκειμένου ο δικονομικός νομοθέτης να αντιμετωπίσει «το καθεστώς» αυτό καθιέρωσε με το άρθρο 998 § 6 ΚΠολΔ όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 207 § 15 του Ν 4512/2018, τη δυνατότητα της ελεύθερης εκποίησης των ακινήτων του καθού η εκτέλεση ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου και με τις εγγυήσεις της δικαστικής κρίσεως. Ο θεσμός αυτός, η χρησιμότητά του καθώς και η συμβολή του στην κοινωνική ισορροπία, αποτέλεσαν αντικείμενο της γνωμοδότησης που ακολουθεί. Ι. Σύντομο ιστορικό Έχουν τεθεί υπόψη μου τα ακόλουθα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.