Αφιέρωμα στην οριζόντια ιδιοκτησία [επιλεκτική επισκόπηση νομολογίας - Οι δίκες του άρθρου 17 παρ. 2 ΚΠολΔ] (επιμ. Β. Τσούμας)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2008, Φεβρουάριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ι. ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ 1. Η ιδιότητα του συνιδιοκτήτη επί κάθετης ιδιοκτησίας - Συμφωνίες των μερών Σε περίπτωση συστάσεως κάθετης ιδιοκτησίας επί πλειόνων οικοδομημάτων στο αυτό οικόπεδο, ο κύριος κάθε χωριστής οικοδομής θεωρείται, έναντι της Πολιτείας ως συγκύριος του όλου οικοπέδου και έναντι του συνιδιοκτήτη του αυτοτελής κύριος (ΑΠ 25/1999). Οι συνιδιοκτήτες δικαιούνται να ρυθμίσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως προς τις ιδιοκτησίες τους και τα κοινά μέρη με τον κανονισμό του ακινήτου ή με επί μέρους συμφωνίες μεταξύ τους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων που αποτελούν ενδοτικό δίκαιο και έτσι, αν με τον κανονισμό απαγορεύονται οι μεταβολές στους κοινοχρήστους χώρους, η απαγόρευση θα ισχύει έναντι πάντων, έστω κι αν δεν δημιουργεί κινδύνους ή προβλήματα για οποιονδήποτε εξ αυτών. ΑΠ 40/2007. 2. Κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και δικαιώματα συνιδιοκτητών Αν συνιδιοκτήτης καταλάβει παρανόμως και υπαιτίως κοινόχρηστο χώρο οικοδομής που έχει υπαχθεί στο καθεστώς της οριζόντιας ιδιοκτησίας, μπορεί να υποχρεωθεί να αποζημιώσει τους λοιπούς για την εντεύθεν αποθετική τους ζημιά, ήτοι για το όφελος που κατά το ποσοστό της μερίδας εκάστου θα απεκόμιζαν από τη σύγχρηση του καταληφθέντος χώρου, προσδιοριζόμενο από τη μισθωτική του αξία. ΑΠ 516/2007. 3. Σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας επί οριζόντιας Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αφορώσα αυτοτελή οικοδομήματα επί...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.