Α. Χιωτέλλης, Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί οπτικοακουστικών έργων, ιδίως επί σεναρίου τηλεοπτικής σειράς (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 7/2008, Ιούλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αριστείδη Π. Χιωτέλλη, Επικ. Καθηγητή Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Περίληψη: Προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας. Έννοια έργου, μορφο-ποίησης, πρωτοτυπίας. Οπτικοακουστικά έργα. Το πραγματικό που απασχόλησε τον γνωμοδοτούντα αφορά τον ισχυρισμό των εναγουσών ότι τυγχάνουν από κοινού πνευματικοί δημιουργοί ενός σεναρίου-ρομάντσου, που απέστειλαν σε τηλεοπτικό κανάλι και δεν έγινε δεκτό, ενώ λίγους μήνες αργότερα διαπίστωσαν ότι μεταδιδόταν από το ίδιο κανάλι καθημερινή τηλεοπτική σειρά με άλλο τίτλο και παρόμοιο σενάριο. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, δεδομένου ότι η θεματολογία της πλειονότητας των τηλεοπτικών σειρών είναι κοινή, προερχόμενη από το «κοινό θεμέλιο της ανθρώπινης σκέψης», το στοιχείο της δημιουργίας θα πρέπει να έγκειται στη διαμόρφωση της ιδέας, στον συνδυασμό των επεισοδίων, στην αλληλουχία των καταστάσεων, των επεισοδίων και των σκηνών, στους διαλόγους κλπ. Το κοινό θέμα, ακόμα και ορισμένες ομοιότητες στους διαλόγους ή στις καταστάσεις, όταν πρόκειται για κοινότοπα στοιχεία άνευ ουδεμίας πρωτοτυπίας που απαντώνται και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, δεν αρκεί για την κατάφαση της ύπαρξης αντιγραφής ούτε καν το κοινό σημείο αφετηρίας, στον βαθμό που η πλοκή κατά την εξέλιξή της διαφοροποιείται. Στην προκείμενη περίπτωση, ακόμα κι αν ήθελε υποτεθεί ότι υφίσταται έργο των εναγουσών, δεν προκύπτει ότι έχουν αντιγραφεί χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα ζωτικά στοιχεία του έργου τους, ώστε να μπορεί να...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.