ΜΠρΑθ 5146/2007 [Δικαστική άδεια για μεταθανάτια γονιμοποίηση με γεννητικό υλικό αποβιώσαντος συζύγου](παρατ. Θ. Τροκάνας)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 8-9/2010, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ιδιόγραφη διαθήκη που περιέχει ρητή συναίνεση συζύγου για διενέργεια μεταθανάτιας γονιμοποίησης από τη σύζυγό του αναπληρώνει την έλλειψη συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ειδικό συμβολαιογραφικό έγγραφο απαιτείται μόνο για συντρόφους ή άγαμη γυναίκα και όχι για έγγαμα ζεύγη. Η διάταξη τελευταίας βούλησης σε διαθήκη συζύγου για διενέργεια μεταθανάτιας γονιμοποίησης δεν είναι αντίθετη στα χρηστά ήθη.Διατάξεις: άρθρα 1457 ΑΚ, 7 παρ. 6 Ν 3305/2005 [...] Η αιτούσα ζητεί να της δοθεί η άδεια για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, ήτοι να κάνει χρήση του γεννητικού υλικού του αποβιώσαντος συζύγου της, με σκοπό την απόκτηση τέκνου. Η αίτηση αρμοδίως εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 121 ΕισΝΑΚ, 739, 740, 799 του ΚΠολΔ), δεδομένου ότι έχει τηρηθεί η νόμιμη προδικασία με την επίδοση αντιγράφου της αιτήσεως στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών (βλ. την υπ' αριθμ. 3371/8-5-2007 έκθεση επιδόσεως του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Αθηνών Α.Σ.) και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1455, 1457 ΑΚ, που τέθηκαν με το όγδοο κεφάλαιο του Ν 3059 2002 «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή», στη θέση των ήδη καταργημένων με το αρθρ. 17 του Ν 1329/1983 άρθρων. Πρέπει επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν. Από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων Π.Π. και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.