Π. Γέσιου-Φαλτσή, Η εκκρεμοδικία στην εκούσια δικαιοδοσία- Καθύλην αρμοδιότητα για το διορισμό προσωρινού διαχειριστή εταιρείας. Νέα άρθρα 69 ΑΚ και 786 ΚΠολΔ (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 6/2014, Ιούνιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νέα άρθρα 69 ΑΚ και 786 ΚΠολΔ (γνωμ.) Πελαγία Γέσιου-Φαλτσή, Ομότ. Καθηγήτρια της Πολιτικής Δικονομίας στο ΑΠΘ, αντ. μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Περίληψη: Η Θ.Α., ομόρρυθμη εταίρος της Α. ΟΕ, απευθύνθηκε κατά των ομόρρυθμων συνεταίρων της, Ε.Α. και Β.Β.Α. και ζήτησε το διορισμό εκκαθαριστή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο (διαδικασία εκούσιας) διόρισε προσωρινό διαχειριστή, ο οποίος δεν αποδέχθηκε, γι αυτό η Θ.Α. ζήτησε εκ νέου από το Μονομελές Πρωτοδικείο (διαδικασία εκούσιας) το διορισμό προσωρινού διαχειριστή. Επίσης οι Ε.Α. και Β.Β.Α. άσκησαν έφεση κατά της απόφασης που διόρισε τον προσωρινό διαχειριστή. Με την άσκηση των δύο διαδοχικών αιτήσεων της Θ.Α. συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εκκρεμοδικίας, με αποτέλεσμα να πρέπει να ανασταλεί η εκδίκαση της μεταγενέστερης αίτησης. Επίσης η καθύλην αρμοδιότητα της μεταγενέστερης αίτησης ανήκει πλέον στο Ειρηνοδικείο και όχι στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Κατά την ορθότερη γνώμη, πρέπει αυτή η δεύτερη αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη. Ι. Ιστορικό Από το υλικό του φακέλου που τέθηκε υπόψη μου προκύπτουν τα ακόλουθα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά: 1. Με την από 18.1.2013 Αίτησή της, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), η Θ. ... (: στο εξής Θ.Α.), εταίρος της ομόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία «Α. Β. ΑΜ. ... και Σια ΟΕ», και με το διακριτικό...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.