ΠΠρΞάνθ 23/2014 [Τραπεζικοί Γενικοί Όροι Συναλλαγών - Καταχρηστικότητα του όρου συνομολόγησης σύμβασης σε ελβετικό φράγκο](παρατ. Ε. Μαργαρίτης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 6/2014, Ιούνιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Δ. Λασπά Εισηγητής: Ν. Κασμερίδης Δικηγόροι: Α. Χατζησταμάτης, Π. Καραβέλης Σύμβαση στεγαστικού δανείου. Η αντισυμβαλλόμενη τράπεζα έθεσε ως Γενικό Όρο Συναλλαγών ρήτρα ισοτιμίας, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο ως καταχρηστική, συνεπώς άκυρη, με αποτέλεσμα οι καταβολές που ο ενάγων πραγματοποιεί σε ευρώ προς εκπλήρωση των απορρεουσών από την επίδικη σύμβαση υποχρεώσεών του, να πρέπει να υπολογίζονται από την εναγομένη τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση τη μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. Διατάξεις: άρθρα 200, 281, 291, 371 ΑΚ, 2 Ν 2251/1994 [...] Σύμφωνα με το άρθ. 2 παρ. 6 του Ν 2251/1994 «περί προστασίας των καταναλωτών», όπως αυτό είχε πριν από την αντικατάστασή του με το άρθ. 10 παρ. 24 στοιχ. β’ του Ν 2741/1999, οι γενικοί όροι των συναλλαγών, δηλαδή οι όροι που έχουν διατυπωθεί εκ των προτέρων για αόριστο αριθμό μελλοντικών συμβάσεων, απαγορεύονται και είναι άκυροι, αν έχουν ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων σε βάρος του καταναλωτή, όπως είναι και ο πελάτης της τράπεζας, στον οποίο η τελευταία, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, αλλά με βάση προδιατυπωμένους όρους χορηγεί, εκτός των άλλων, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια. Ο καταχρηστικός χαρακτήρας ενός τέτοιου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.