ΑΠ 1408/2015 [Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και όχι ψυχικής οδύνης σε μητέρα λόγω ενδομήτριου θανάτου εμβρύου]

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2016, Φεβρουάριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η γέννηση είναι ο χρόνος κατά τον οποίο το έμβρυο καθίσταται πρόσωπο με την έννοια του νόμου και υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εφόσον γεννηθεί ζωντανό. Επί ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου, συνεπεία αδικοπρακτικής ευθύνης τρίτου προσώπου και πρόωρης διακοπής της εγκυμοσύνης, δεν παρέχεται στην οικογένειά του και ειδικότερα στη μητέρα και τον πατέρα του χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης, εφόσον δεν μπορεί να γίνει λόγος περί θανάτωσης προσώπου κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 932 εδ. γ? ΑΚ. Παρέχεται, όμως, στην ίδια, εξαιτίας βλάβης της υγείας της, χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς αποδεικνύεται ότι ο θάνατος οφείλεται στη συγκλίνουσα αμέλεια του εναγομένου ιατρού και τη συνακόλουθη παράλειψή του να την υποβάλει σε ελέγχους, κάτι που ο κάθε ιατρός θα όφειλε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις με βάση τους κανόνες και πρότυπα της ιατρικής επιστήμης, αλλά και την κοινή πείρα και τη λογική εφόσον είναι εξιδεικευμένος στον τομέα αυτό και μπορεί να προβλέψει και να αποτρέψει το αποτέλεσμα. Η αμέλεια αυτή συνίσταται στη μη καταβολή από τον ιατρό, κατά αντικειμενική κρίση, της προσοχής και επιμέλειας, την οποία κάθε μετρίως συνετός και ευσυνείδητος άνθρωπος θα μπορούσε και όφειλε να καταβάλει κάτω από τις ίδιες πραγματικές περιστάσεις. Απαιτείται ακόμη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς και του ζημιογόνου γεγονότος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.