ΜΠρΖακύνθ 31/2016 [Έκδοση διαταγής πληρωμής από τον πολιτικό δικαστή για απαίτηση υπαγόμενη στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων – Αποδεικτική δύναμη τιμολογίων – Προϋποθέσεις δέσμευσης νομικού προσώπου] (παρατ. Δ. Ποταμίτης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 10/2016, Οκτώβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ είναι δυνατή, τόσο για απαίτηση υπαγόμενη στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων, όσο και για απαίτηση υπαγόμενη στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον συντρέχουν οι θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις των άρθρων 623 και 624 ΚΠολΔ. Και τούτο γιατί, εφόσον η διαταγή πληρωμής εκδίδεται όχι από το δικαστήριο, αλλά από τον δικαστή, ως δικαστικό λειτουργό που ενεργεί ατομικώς και όχι συγκροτώντας δικαστήριο, δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις για τον χωρισμό των δικαιοδοσιών. Η ανακοπή δε κατά της ως άνω διαταγής πληρωμής, με αίτημα την ακύρωση αυτής, υπάγεται και αυτή στη δικαιοδοσία του πολιτικού και όχι του διοικητικού δικαστηρίου. Αποδεικτική δύναμη ιδιωτικού εγγράφου και συγκεκριμένα τιμολογίου και συνδυασμός αυτού με δελτίο αποστολής ή/και με άλλα έγγραφα προς την κατεύθυνση της έγγραφης απόδειξης της απαίτησης. Προϋποθέσεις δέσμευσης νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί στο όνομα του πρώτου. Αμφισβήτηση, με ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, της αντιπροσωπευτικής εξουσίας την οποία αντλεί το φυσικό πρόσωπο από το νομικό. Σχετικές ειδικές ρυθμίσεις νομοθεσίας περί ΟΤΑ. Έλεγχος κονδυλίων επιταγής προς πληρωμή ως προς την αντιστοιχία και αναλογία τους με την επιδικασθείσα απαίτηση.Διατάξεις: άρθρα 68, 118, 216, 224, 443, 444, 447, 623,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.