Σ. Μπουγάδη, Οι σύγχρονες τάσεις του εγκλεισμού: Από το αναμορφωτικό ιδεώδες της δεκαετίας του ’70 στη σημερινή κατάσταση

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1/2010, Ιανουάριος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €25.00
ΝΠ €35.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το σύγχρονο μοντέλου του ποινικού ελέγχου του εγκλήματος και του εγκληματία αποτελεί ένα συνονθύλευμα των συστημάτων που εφαρμόσθηκαν κατά καιρούς. Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζεται από τη διεθνοποίησή του, η οποία ξεκινά –κατά παράδοση πλέον– από τις ΗΠΑ και διασκορπίζεται σε όλη την υφήλιο. Οι φυλακές, διεθνώς, παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι: η διαρκής αύξηση του πληθυσμού τους, ο «υπερπληθυσμός», ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, υποδίκων και ανδρών καταδικασμένων για νόμους περί των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο του Παγκοσμίως Εγκλείστου Πληθυσμού (World Prison Population List), ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα έως και τον Οκτώβριο του 2006, περισσότεροι από 9,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φυλακισμένοι παγκοσμίως και οι περισσότεροι ως προδικασθέντες παρά ως καταδικασθέντες. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, ο σωφρονιστικός πληθυσμός της αυξήθηκε υπέρογκα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Στη μελέτη που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε τις τάσεις του εγκλεισμού τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις άθλιες συνθήκες κράτησης και κατάφωρης παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.