Ε. Κάγιου - Χ. Κατσίγιαννη, Το «laissez-passer» στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης αναγνωρισμένου πρόσφυγα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2018, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2018

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το «laissez-passer» στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης αναγνωρισμένου πρόσφυγα Ελένη Τ. Κάγιου , Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ Χαρά Μ. Κατσίγιαννη , Δικηγόρος, ΜΔΕ Διεθνές Δίκαιο και Διπλωματικές Σπουδές Περίληψη: Αντικείμενο του παρόντος άρθρου αποτελεί η διερεύνηση της αναγκαιότητας έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων μίας διελεύσεως - one way laissez passer από τις ελληνικές αρχές στα μέλη οικογένειας αναγνωρισμένου πρόσφυγα, τα οποία αντικειμενικά αδυνατούν να εξασφαλίσουν εθνικό ταξιδιωτικό έγγραφο, στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης (Π.Δ. 131/2006). Ήδη, με τη Σύσταση Β της Τελικής Πράξης της Συνδιάσκεψης που υιοθέτησε τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, συνιστάται στις κυβερνήσεις να «λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της οικογένειας του πρόσφυγα» και εκτιμάται ότι «η ενότητα της οικογένειας [...] αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του πρόσφυγα και ότι η ενότητα αυτή απειλείται διαρκώς». Με το παρόν επιχειρείται να αποτυπωθεί το κενό δικαίου αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μη έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου μίας διελεύσεως - laissez-passer παρά τη σχετική υποχρέωση κατά το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Τέλος, εγείρει τον προβληματισμό αναφορικά με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων από μέρους των αρχών για τα μέλη οικογένειας τα οποία αδυνατούν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα . I. Εισαγωγή Οικογένεια σημαίνει ότι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.