ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ;Αχιλλέας Γ. Κουτσουράδης, Καθηγητής του αστικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Οικογενειακό δίκαιο (E.C.F.L)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2008, Σεπτέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ H ερώτηση που τίθεται ως προμετωπίδα της εισήγησης μου δεν είναι ρητορικού χαρακτήρα. Είναι ένα αληθινό ερώτημα, που η ύπαρξη των δύο πιο σημαντικών μεταπολεμικών υπερεθνικών πολιτικών θεσμών της γηραιάς Ηπείρου μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνδυασμό με την εντεινόμενη διασυνοριακή κινητικότητα των προσώπων, θέτουν στον καθένα μας, Νομικό η μη, με ιδιαίτερη ένταση. Για να μπορέσει να απαντήσει κανείς σε αυτό, αν δηλαδή υφίσταται, πέραν από τις εθνικές ρυθμίσεις και ένα υπερεθνικό ευρωπαϊκό οικογενειακό δίκαιο, και σε καταφατική απάντηση, ποία είναι η έκταση του ρυθμιστικού του πεδίου και κατά συνεκδοχή οι παραπέρα προοπτικές του, θα πρέπει να λάβει υπόψη ορισμένες διαπιστώσεις: α) Φύση των κανόνων του οικογενειακού δικαίου. Στην ελληνική, και όχι μόνο, σχετική βιβλιογραφία, τονίζεται ο εθνικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων του οικογενειακού δικαίου. Το δίκαιο της οικογένειας έχει εθιμική προέλευση και ρίζες στις πολιτισμικές, θρησκευτικές, ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε χώρα και που φυσικά διαφέρουν μεταξύ τους. Στη Ελλάδα, θα μπορούσε ως παράδειγμα, να αναφερθεί ο θρησκευτικός τύπος τέλεσης του γάμου, ο θεσμός της προίκας και της περιουσιακής αυτοτέλειας των συζύγων, και η διατροφή μεταξύ αδελφών. Β) Μεταβολή των συνθηκών. Ο εθνοκεντρικός χαρακτήρας των κανόνων του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.