Αθ. Πιτσιόρλας, Άσυλο: Η διοικητική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2010, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Το άρθρο εξετάζει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ+4 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, όπως έχει αναπτυχθεί με αφετηρία το 1990 κατ’ εφαρμογή αρχικά διακυβερνητικού δικαίου και σήμερα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, προστατευόμενο μάλιστα από το δημόσιο διεθνές δίκαιο και αναλυόμενο σε αρκετά επιμέρους δικαιώματα και διευκολύνσεις. Στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη έχει μεταφερθεί με διαδοχικά βήματα μέχρι που πρόσφατα βρήκε τη θέση του στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ευρωπαϊκό δικαίωμα. Το άρθρο «συλλαμβάνει» την διοικητική συνεργασία στο τέλος του δεύτερου σταδίου. Ήδη η Επιτροπή έχει προτείνει αλλαγές. Από της υιοθέτησής τους, μαζί με πρόσθετα σοβαρά ευρωπαϊκά εργαλεία, το άσυλο θα μπει στην τρίτη περίοδο ωριμότητας.Αθανάσιος Πιτσιόρλας, Δικηγόρος, Υποψ. διδάκτωρ Περίληψη: Το άρθρο εξετάζει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ+4 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, όπως έχει αναπτυχθεί με αφετηρία το 1990 κατ’ εφαρμογή αρχικά διακυβερνητικού δικαίου και σήμερα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, προστατευόμενο μάλιστα από το δημόσιο διεθνές δίκαιο και αναλυόμενο σε αρκετά επιμέρους δικαιώματα και διευκολύνσεις. Στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη έχει μεταφερθεί με διαδοχικά βήματα μέχρι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.