ΣτΕ ΕΑ 119/2010 [Αναστολή επί απόρριψης αιτήματος ασύλου](παρατ. Σπ. Παπαλέξης)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2010, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απόρριψη αιτήματος ασύλου. Ο όρος «κοινωνική τάξη» του άρθρου 1Α παρ. 2 της Σύμβασης της Γενεύης ορίζει την κοινωνική ομάδα. Ερμηνεύονται οι όροι «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα», «πράξεις δίωξης» και «φορείς δίωξης». Ο γενετήσιος προσανατολισμός και οι πτυχές συνδεόμενες με το φύλο μπορούν να λαμβάνονται υπόψη χωρίς να αποτελούν τεκμήριο εφαρμογής του άρθρου 10 παρ. 1 περ. δ’ του ΠΔ 96/2008. Οι γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων, που κινδυνεύουν να υποβληθούν σε πράξεις βίας από μη κρατικούς φορείς σε περίπτωση επιστροφής στην πατρίδα τους, υπάγονται στο προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα εφόσον διαπιστωθεί ότι αποτελούν «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» και οι αρχές του κράτους καταγωγής τους δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να παράσχουν προστασία. Δε θεωρούνται προδήλως βάσιμοι οι λόγοι ακύρωσης.ΣτΕ ΕΑ 119/2010 Πρόεδρος: Μ. Βροντάκης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: Η. Μάζος, Πάρεδρος ΣτΕ Διατάξεις : άρθρα 1Α [παρ. 2] Συμβάσης της Γενεύης, 2δ’, 6, 9 [παρ. 2] και 10 [παρ. 1 περ. δ’] της Οδηγίας 2004/83/ΕΚ, 6, 9 [παρ. 2], 10 [παρ. 1 περ. δ’] και 25 του ΠΔ 96/2008 (...) 3. Επειδή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η αιτούσα εισήλθε λάθρα στην Ελλάδα και στις 17.3.2009 υπέβαλε στο Τμήμα Πολιτικού Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αίτημα να αναγνωρισθεί ως...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.