ΑΠ 134/2009 (Στ΄ Ποινικό Τμήμα) [Χρήση πλαστού εγγράφου]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2010, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αντικείμενο του εγκλήματος της πλαστογραφίας πιστοποιητικού κατ’ άρθρο 217 παρ. 1 ΠΚ μπορεί να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο (άρθρο 23 εδ. γ’ ΠΚ) που ανήκει στην κατηγορία των πιστοποιητικών ή μαρτυριών, ο σκοπός δε του δράστη πρέπει να στοχεύει στη διευκόλυνση της άμεσης συντήρησης, της κίνησης ή της κοινωνικής προόδου του ιδίου ή άλλου και όχι στο να παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον για γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, όπως συμβαίνει και όταν αλλοδαπός στοχεύει να παραπλανήσει τα αστυνομικά όργανα για τη νομιμότητα της παραμονής του, ως αλλοδαπού, στη χώρα, αφού αυτή (παραμονή) δεν αποτελεί ενέργεια άμεσης κίνησής του και για το λόγο αυτό έχει εφαρμογή η γενική για την πλαστογραφία διάταξη του άρθρου 216 ΠΚ.Διατάξεις : άρθρα 23, 216, 217 [παρ. 1] ΠΚ, 93 [παρ. 3] Σ, 139, 510 [παρ. 1], 583 [παρ.1] ΚΠΔ (...) Εξάλλου, κατά το άρθρο 216 παρ. 1 του ΠΚ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, όποιος καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον σχετικά με γεγονός, που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες. Η χρήση του εγγράφου από αυτόν θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση. Εξάλλου, με την ίδια ποινή τιμωρείται, κατά την παράγραφο 2 του εν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.