ΣτΕ 350/2011 Τμ. Δ’ επταμ. [Αντισυνταγματικότητα Ν 3838/2010]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2011, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπομπή στην Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας για την επίλυση της συµφωνίας ή µη προς το Σύνταγµα των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 2 και 6, 14-21 και 24 του Ν 3838/2010. Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του ΥΕσΑΗΔ για τον καθορισμό δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο Δηματολόγιο για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα και σχετικής εγκυκλίου για την άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους υπηκόους τρίτων χωρών. Ζήτημα συνάφειας και παραδεκτού των συμπροσβαλλόμενων διοικητικών πράξεων. Θεωρούνται αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τη θέσπιση νέου τρόπου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για μεγάλο αριθµό αλλοδαπών χωρίς αυτό να επιβάλεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αντίκειται στο Σύνταγμα η αθρόα πολιτογράφηση που γίνεται με αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις και χωρίς εξατομικευμένη κρίση για το αν οι αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια αλλοδαποί συνδέονται με ουσιαστικό δεσμό προς το ελληνικό έθνος. Αντίθετες στο Σύνταγμα και οι διατάξεις που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στους υπηκόους τρίτων χωρών καθόσον το δικαίωμα αυτό επιφυλάσσεται μόνο για τους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους αλλοδαπούς χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.Διατάξεις : άρθρα 1...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.