Β. Παρατηρήσεις επί των άρθρων του Ν 3907/2011 (ΦΕΚ Α’ 7)(επιμ. Α. Παπαδημητροπούλου)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2011, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Επιμέλεια: Ασπασία Π. Παπαδημητροπούλου, Δικηγόρος, υποψ. Διδάκτωρ Μεταναστευτικού Δικαίου [Άρθρο 1 παρ. 1] Με το άρθρο αυτό ιδρύεται Υπηρεσία Ασύλου η οποία λειτουργεί «σε επίπεδο Διεύθυνσης». Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο ίδιο άρθρο περί αυτοτελούς Υπηρεσίας. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά το άρθρο 12 του Ν 2800/2000 «Αναδιάρθρωση υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» και το άρθρο 8 του ΠΔ 14/2001 «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας», λειτουργεί, στον Κλάδο Αστυνομίας Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Αλλοδαπών που διαρθρώνεται σε τέσσερα Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Προσφύγων-Πολιτικού Ασύλου. Οι περισσότερες από τις αρμοδιότητες του τμήματος αυτού είναι κοινές με αυτές της Υπηρεσίας Ασύλου που ιδρύεται με το άρθρο 1 του Ν 3907/2011. [Άρθρο 2] Είναι θετικό ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα στελεχώνεται αποκλειστικά με πολιτικό προσωπικό. Η ανάθεση της όλης διαδικασίας ασύλου σε αστυνομικούς, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της αναχαίτισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και με πλειάδα άλλων αστυνομικών και διοικητικών καθηκόντων, είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη καθυστέρηση της έκδοσης αποφάσεων επί των αιτημάτων ασύλου και την παράταση της «νόμιμης παραμονής» στην Ελλάδα πολλών αλλοδαπών που είχαν υποβάλει καταχρηστικά αίτημα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.