Γ. Τσαούσης, Η υιοθεσία αλλοδαπών στην Ελλάδα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2011, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Ο θεσμός της υιοθεσίας στη διαδρομή του από το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δίκαιο μέχρι σήμερα. Έννοια, κοινωνική αποστολή της υιοθεσίας, συμφέρον του υιοθετούμενου. Η υιοθεσία δεν αποτελεί πλέον σύμβαση μεταξύ του φυσικού και του θετού γονέα αλλά ζήτημα με ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Υιοθεσίες με στοιχεία αλλοδαπότητας: διεθνείς και διακρατικές. Εφαρμοστέο δίκαιο: το άρθρο 23 ΑΚ και ο Ν 2447/1996. Τα κωλύματα στην τέλεση της υιοθεσίας που εμφανίζονται λόγω της εφαρμογής αλλοδαπού δικαίου: η διάκριση σε «πλήρη» και «απλή» υιοθεσία, η μη πρόβλεψη του θεσμού γενικά ή της υιοθεσίας ενηλίκου ειδικότερα, η διαφορά θρησκεύματος, η υποχρέωση επιλογής τέκνου από ειδικό εθνικό κατάλογο και η αποκλειστική διεθνής δικαιοδοσία των δικαστηρίων του κράτους της ιθαγένειας του υιοθετούμενου. Η επίκληση της επιφύλαξης της δημόσιας τάξης του άρθρου 33 ΑΚ και η διαμορφωθείσα νομολογία. Η Διεθνής Σύμβαση της Χάγης του 1993 για τις διακρατικές υιοθεσίες. Σύνταξη ληξιαρχικών πράξεων με την ολοκλήρωση σύστασης της υιοθεσίας - ονοματεπώνυμο τέκνου. Τα αποτελέσματα της υιοθεσίας σε σχέση με την αστική κατάσταση του υιοθετούμενου: κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αυτοδικαίως (ανήλικοι) ή με πολιτογράφηση (ενήλικοι).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.