ΑΠ 247/2010 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα) [Ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση - Χορήγηση βιβλιαρίου υγείας και ΔΑΤΕ σε αλλοδαπό]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2011, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Υπάλληλος της Υποδιεύθυνσης Μητρώου Ασφαλισμένων του Υποκαταστήματος ΙΚΑ εξέδωσε βιβλιάριο υγείας και χορήγησε ΔΑΤΕ σε αλλοδαπό χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις. Αόριστος και χωρίς θεμελίωση ο ισχυρισμός περί πραγματικής πλάνης. Η αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση δεν υπέπεσε στην πλημμέλεια της έλλειψης ειδικής αιτιολογίας ή της εσφαλμένης εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής ποινικής διάταξης, καθώς αναφέρει όλα τα στοιχεία που ήταν αναγκαία για το σχηματισμό της κρίσης.Διατάξεις : άρθρα 93 [παρ. 3] Σ, 242 ΠΚ, 139, 510 [παρ. 1 στοιχ. Δ’, Ε’] ΚΠΔ [...] Κατά τη διάταξη του άρθρου 242 παρ. 1 ΠΚ, υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η έκδοση ή σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων, αν σε τέτοια έγγραφα βεβαιώνεται με πρόθεση ψευδώς περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του προβλεπομένου απ’ αυτήν εγκλήματος της ψευδούς βεβαιώσεως απαιτείται α) ο δράστης να είναι υπάλληλος κατά την έννοια των άρθρων 13 εδ. α΄ και 263α ΠΚ, αρμόδιος για τη σύνταξη ή έκδοση του εγγράφου, β) έγγραφο κατά την έννοια του άρθρου 13 εδ. γ΄ ΠΚ και ήδη δημόσιο και γ) βεβαίωση στο έγγραφο αυτό ψευδούς περιστατικού που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες. Η έννοια του δημοσίου εγγράφου δεν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.